Misterul calendarului: de ce săptămâna are 7 zile şi nu 6 sau 8 zile?


Foto: lovendal.ro (prelucrare proprie) dupa pixabay.com (Commons Creative – free)

Pe Pământ au existat și există în continuare multe calendare, multe metode de a măsura și împărți timpul. Săptămâna calendarului georgian actual nu se potrivește cu niciun ciclu din natură; este complet arbitrară.

Negrii din vestul Africii au în mod tradițional o „săptămână” de patru zile; mayașii o aveau de cinci, în timp ce asirienii din antichitate măsurau timpul printr-un interval de șase zile; romanii aveau un mundinae, sau perioadă de opt zile, iar incașii un interval de zece zile. Aşadar, săptămâna (faţă de anul calendaristic sau luna calendaristică) este o diviziune temporală complet artificială și nu se poate corela practic cu niciun fenomen astronomic. Ea își are originea la popoarele primitive, care trebuiau să-și marcheze un interval regulat de timp între o zi de târg și următoarea. Săptămâna de șase zile, folosită în mod universal, își poate avea originea în semnificația mistică dată numărului șase.

Dacă azi avem săptămâna de șapte zile, în onoarea zeilor păgâni – Luna, Marte, Mercur, Jupiter, vineri de la Venus (Veneris) și sâmbătă de la Saturn (duminica fiind creștină – Dies Dominicus adică „Ziua Domnului”) este o pură întâmplare, cauzată de faptul că Papa Grigore al XlII-lea a vrut să schimbe calendarul iulian al lui Iulius Caesar. Dacă n-ar fi fost el, poate că am fi continuat și acum cu săptămâna romană de 8 zile, sau cu oricare altă diviziune arbitrară a timpului.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO