Misterul ceţii din Londra, care a omorât 12.000 de oameni în câteva zile, a fost în sfârşit dezlegat!


ceata-londonezaÎn urmă cu 64 de ani (aşadar, în 1952) o „pătură” groasă de ceață și fum a acoperit capitala Marii Britanii, Londra și a ucis mai mult de 12.000 de oameni. A fost cel mai mortal caz de poluare a aerului din istoria europeană, dezastrul învăluind întregul oraș într-un strat de ceață care i-a sufocat pe oameni timp de cinci zile întregi. Cerul a devenit întunecat, vizibilitatea a fost redusă la aproximativ 1 metru, circulaţia maşinilor a fost oprită, iar zeci de mii de oameni au avut probleme de respirație.

Ceața, care în cele din urmă a ucis peste 12.000 de cetăţeni și a spitalizat încă 150.000, se credea că a fost cauzată de emisiile rezultate din arderea cărbunelui. Cu toate acestea, cauza exactă n-a fost stabilită niciodată şi a rămas mult timp un mister. Dar acum, oamenii de știință din China cred că au găsit până la urmă răspunsul.

Cercetarea lor s-a inspirat din problemele de poluare cu care se confruntă orașele din China; astfel, s-a sugerat faptul că dioxidul de sulf din aer s-a transformat în acid sulfuric, din cauza dioxidului de azot (un alt co-produs de ardere al cărbunelui) care a interacționat cu aerul natural de ceaţă. Atunci când particulele de ceață s-au evaporat, în urmă s-a format o ceață mortală acidă.

„Diferența e aceea că în China ceața pornește de la nanoparticule mult mai mici, iar procesul de formare a sulfatului este posibil numai cu amoniac. În China, dioxidul de sulf este în principal emis de centralele electrice, dioxidul de azot este de la centralele electrice și automobile, iar amoniacul provine de la utilizarea îngrășămintelor și a automobilelor. Interesant e faptul că în timp ce această ceață din Londra a fost foarte acidă, ceaţa chineză contemporană este una neutră”, au conchis cercetătorii chinezi.

Sursa: earthsky.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO