A fost dezlegat misterul oamenilor Bajau, cei care reuşesc să stea mult timp sub ape fără să respire

251

Câte minute puteţi sta sub apă fără să respiraţi? 1-2 minute maxim…  Dar, indigenii din Malaezia și Filipine, cunoscuţi sub numele de “populaţia Bajau”, sunt renumiți pentru capacitatea lor incredibilă de a rămâne sub apă timp de minute întregi, pentru a prinde pești și alte creaturi acvatice direct de pe fundul mării. În unele zile, pescarii Bajau pot rămâne sub apă pentru un timp total cumulat de peste cinci ore. Cum de reuşesc acest lucru? Ar părea ca aceşti oameni s-ar trage direct din sirene…

Acum, cercetătorii care au încercat să afle ce le permite acestor indigeni Bajau de a avea acest talent remarcabil au descoperit că “de vină” este o mutație genetică care le-a conferit acestor oameni o splină anormal de mare. Această adaptare a organismului este benefică, întrucât se cunoaște faptul că splina eliberează celule roșii sanguine oxigenate, ceea ce face posibilă menținerea sub apă mai mult timp.

Autorii studiului speră că descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru bolile respiratorii. “În ansamblu, rezultatele noastre sugerează că oamenii Bajau au suferit adaptări unice asociate cu dimensiunea splinei, adăugând astfel noi exemple în lista adaptărilor genetice remarcabile pe care le-au experimentat oamenii în istoria evoluționistă recentă”, au scris ei.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): gizmodo.com