Doi papi au sanctificat alţi doi papi… Dar, nu papa poate face „sfânt” pe cineva, ci doar Iisus Hristos, aşa cum putem citi şi în Biblie!

  •  
  •  
  •  
  •  

SFINTI 2 PAPIM-a amuzat ieri, 27 aprilie 2014, slujba ţinută de 2 papi pentru a declara sfinţi alţi 2 papi. E un fel de 2+2, nu? Dar, să citim puţin ştirea de pe evz.ro şi apoi s-o comentez:

„Sute de mii de pelerini, peste 100 de delegații oficiale, 24 de șefi de stat și peste 1.100 de cardinali și episcopi au participat la liturghia de sanctificare a Papei Ioan Paul al II-lea și a Papei Ioan al XXIII-lea. Ceremonia religioasă a avut loc în aer liber, în Piața Sf. Petru, de la Vatican, și este celebrată de Papa Francisc, alături de care se află și predecesorul său, Papa Emerit Benedict al XVI-lea.  „Îi declarăm şi îi definim sfinţi pe Preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinţilor şi stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiţi cu evlavie printre sfinţi”, a declarat solemn Papa argetininian, aclamat imediat de mulţime, în timp ce clopotele răsunau în tot oraşul Roma, scrie AFP, citată de Agerpres.

Francisc l-a îmbrăţişat înainte pe Benedict al XVI-lea, aflat în primul rând printre cardinali. Papa emerit Benedict al XVI-lea a sosit, în această dimineață, în Piaţa Sfântul Petru, la ceremonia de canonizare a papilor Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea”.

De ce zic că amuz? Pentru că mi se pare patetică practica aceasta a Bisericii Catolice de a sanctifica anumite persoane. Să ne uităm puţin în Biblie şi să vedem ce ne spune: „Bisericii lui Dumnezeu care este în Corint, celor sfinţiţi în Iisus Hristos, celor numiţi sfinţi, împreună cu toţi cei ce cheamă numele Domnului nostru Iisus Hristos în tot locul, şi al lor şi al nostru” (1 Corinteni 1:2). Nu are nicio valoare faptul că papa declară pe cineva ca fiind „sfânt”; conform Bibliei, oricine a fost sanctificat de Domnul Iisus Hristos prin darul Sfântului Duh este un sfânt. Iisus Hristos este cel care îi face pe oameni sfinţi, nu un om, indiferent că acesta este „papă”. Eşti cu adevărat sfânt dacă faci ceea ce se spune în Romani 9:10, adică „Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui”. Nu trebuie să aştepţi să mori şi apoi, după moarte, să se gândească vreun papă să te declare sfânt. Oricine răspunde chemării lui Dumnezeu, poate fi mântuit prin Domnul Iisus Hristos şi să devină un sfânt.

Aşadar, reţineţi încă o dată: NUMAI IISUS HRISTOS VĂ FACE SFINŢI, DOAR PRIN EL GĂSIM MÂNTUIREA, şi nu prin proclamaţia unui papă (sau doi papi).


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu