Aşa-zisele profeţii ale lui Nostradamus sunt eronate. De ce-aş avea încredere în ele?

  •  
  •  
  •  
  •  

Nostradamus, marele “cititor al viitorului” de care se face atâta vâlvă în lume…Totuşi, eu nu cred deloc în prezicerile sale. Şi am să vă explic şi de ce.

1) Nimeni nu ştie care e versiunea originală a operei lui Nostradamus

Cartea cea mai cunoscută a lui Nostradamus este “Profeţii” şi constă într-un set de 10 centurii de catrene. Un catren reprezintă un simplu poem format din patru versuri. Mai multe versiuni ale lucrării sale au fost publicate în timpul în care a trăit Nostradamus. Datorită faptului că în acele vremuri tipăritul era într-o formă rudimentară, toate versiunile de “Profeţii” ale lui Nostradamus conţin diverse erori şi cuvinte greşite…şi există asemenea greşeli chiar între copiile aceleiaşi ediţii. Peste 200 de traduceri şi versiuni de interpretare au fost publicate de la moartea lui Nostradamus până în prezent…aşa că e lipsit de speranţă în a mai crede că se poate găsi textul original al lui Nostradamus.

2) Limba franceză a lui Nostradamus era diferită faţă de limba franceză modernă

Cea mai mare problemă cu interpretarea modernă a lui Nostradamus o reprezintă traducerea şi diferitele lucruri care le ridică ea. Nostradamus şi-a scris opera în limba franceză a secolului al XVI-lea, care diferă semnificativ de franceza modernă. S-au încercat diferite metode de a remedia aceste situaţii (găsirea unor semnificaţii similare în franceza modernă, parafrazarea în franceza modernă etc.); ideea este că toate aceste metode au deturnat sensul original al scrierii lui Nostradamus.

3) De ce nu se pot prezice cu exactitate evenimente viitoare urmând predicţiile lui Nostradamus?

Întrebarea principală care se pune e următoarea: cât de exacte sunt predicţiile lui Nostradamus? În lume veţi găsi mii de cărţi care s-au întrecut în a descifra profeţiile ocultistului francez, prin potrivirea unor catrene cu marile evenimente istorice ale lumii – desigur, descifrate şi publicate după ce aceste evenimente au avut loc. Problema e că nimeni nu s-a folosit de catrenele lui Nostradamus pentru a prezice un eveniment viitor care s-a dovedit a fi mai târziu adevărat. Toţi au interpretat catrenele lui Nostradamus după ce au avut loc acţiunile.

4) Profeţiile lui Nostradamus se modifică în funcţie de cum au loc evenimentele istorice

Erika Cheetham este autoarea cea mai cunoscută a unor interpretări ale profeţiilor lui Nostradamus, ea scoţând până acum o mulţime de cărţi pe acest subiect. Problema cărţilor sale e următoarea: autoarea face predicţii despre evenimente viitoare, şi cum, odată cu trecerea anilor, aceste profeţii nu se mai îndeplinesc, ea îşi updatează ediţiile cărţilor sale cu noi nume şi noi evenimente. De exemplu, un catren de-a lui Nostradamus l-a interpretat ca referindu-se la liderul libian Moammar Gaddafi, apoi într-o ediţie ulterioară a cărţii l-a desemnat pe ayatollahul Khomeini, pentru ca într-o altă ediţie să ajungă la Saddam Hussein. Poate fi crezută o asemenea autoare care-şi schimbă “profeţiile” în funcţie de cum bate vântul evenimentelor din lume? Eu zic că nu.

5) Profeţii ale lui Nostradamus false

Internetul e plin de “catrene ale lui Nostradamus” care n-au fost scrise niciodată de profetul francez sau au fost alăturate versuri din catrene diferite pentru a se scoate în evidenţă un anumit eveniment istoric. Să vedem, de exemplu, ce “catrene ale lui Nostradamus” au fost găsite referitoare la evenimentul terorist din New York (11 septembrie 2001):

a) “În anul noului mileniu, la nouă luni,
Din cer va coborî Regele Terorii.
Cerul va arde la 45 de grade.
Iar focul va cuprinde marele nou oraş”.

b) “În oraşul lui York va fi un mare dezastru.
Doi fraţi gemeni se vor despărţi din cauza haosului.
În timp ce fortăreaţa va cădea, marele lider va muri.
Al treilea mare război va începe, atunci când marele oraş va arde”.

c) “În a 11-a zi a lunii a 9-a,
Două păsări metalice se vor prăbuşi în două statui înalte,
În noul oraş,
Şi lumea se va sfârşi în curând după aceasta”.

Să vă mai spun că b) şi c) sunt total false, nefiind scrise vreodată de Nostradamus? Şi că versiunea a) constă din linii preluate din două catrene nelegate între ele?

Ţinând cont de toate acestea, mai aveţi încredere în profeţiile lui Nostradamus? Să nu uităm ce spune şi misticul Osho despre Nostradamus (https://www.lovendal.ro/wp52/marele-mistic-osho-n-avea-nicio-incredere-in-profetiile-lui-nostradamus/): “N-am nicio încredere în Nostradamus. (…) Şi ceea ce el a scris poate fi interpretat cum doreşti (…) Nostradamus poate fi interpretat în orice fel doreşti. Propoziţiile nu sunt clare, gramatica nu este corectă. Cuvintele sale pot fi potrivite în orice context doreşti”.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu