O descriere a Lunii în anul 1638: „Locuitorii inteligenţi de pe Lună sunt de două ori mai înalţi decât oamenii”


În vreme ce în Europa continentală, Biserica Catolica îi persecuta pe cei ce susțineau ideea pluralității lumilor, în Anglia, episcopul anglican Francis Godwin publica în 1638 o foarte populară scriere intitulată „The Man in the Moon or a Discourse of Voyage Thither” („Omul pe Lună sau Discurs despre o călătorie acolo”).

Cartea este semnată de Domingo Gonsales, chiar personajul ei principal. Acesta, la întoarcerea din Indiile de Est, cade bolnav și e debarcat pe Insula Sf. Elena. Pentru a scăpa din nedorita captivitate, dresează 25 de gâște sălbatice să ridice în aer un fel de scaun. Nu apucă să folosească atelajul decât experimental, când o corabie îl găsește și îl duce cu gâște cu tot în Insulele Canare.

Aici însă localnicii i se arată atât de ostili, încît evadează cu ajutorul gâștelor care urcă vertiginos în văzduh și, după 11 zile, ajunge pe Lună, bun prilej pentru a o descrie. Ea „seamănă cu Pământul” și e acoperită în bună parte de o mare foarte întinsă. „Copacii sunt de trei ori mai înalți decât ai noștri și cu coroana de cinci ori mai întinsă și mai rămuroasă“. Există și ierburi și animale și păsări, numai că total diferite de speciile de pe Pământ.

Locuitorii inteligenți ai Lunii sunt „foarte deosebiți; de două ori mai înalți decât oamenii, au o culoare imposibil de descris”. Deși petrece momente plăcute și instructive, dorul lui de Spania natală și instinctul de a migra al gâștelor îl urcă iarăși în atelajul zburător și aterizează în China după nici nouă zile. Faptul că drumul înapoi este mai scurt se datorează atracției gravitaționale a Terrei.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock