Pericol pentru locuitorii din statul american Washington: sunt invadaţi de viespile gigantice asiatice, ce provin din Asia de Est! Cum de au ajuns acolo?


Statul Washington (SUA) are o problemă în perioada aceasta. El a fost invadat de viespea gigantică asiatică (Vespa mandarinia), o insectă ce are o lungime de peste 5 centimetri, poate produce o înțepătură dureroasă, uneori letală și vânează albinele care produc miere.

„Este o insectă șocant de mare”, a spus Todd Murray, entomolog la Washington State University. „Este un pericol pentru sănătate și, mai important, este un prădător semnificativ al albinelor”.

Oamenii de știință se pregătesc pentru apariția viespii uriaşe în această primăvară. Văzută pentru prima dată în statul Washington în decembrie 2019, viespea va începe să devină activă în aprilie anul acesta.

Nu se știe cum sau de unde a ajuns pentru prima dată viespea în America de Nord. Insectele sunt transportate frecvent în marfurile internaționale și uneori sunt transportate chiar în mod deliberat.

Viespea gigantică asiatică se găseşte în pădurile și în munții din estul și din sud-estul Asiei; ea se hrănește cu insecte mari, inclusiv cu alte viespi mai mici și cu albine. Are un cap gălbui-portocaliu, iar abdomenul prezintă dungi.

Ciclul de viață al viespilor gigantice asiatice începe din luna aprilie, când reginele ies din hibernare, se hrănesc cu seva și fructele plantelor și caută un loc unde să-şi construiască cuiburile. Odată stabilite coloniile, reginele îşi trimit celelalte viespi-muncitoare pentru a găsi mâncare și pradă.

Viespile gigantice asiatice sunt cele mai distructive la sfârșitul verii și la începutul toamnei, când sunt în căutarea unor surse de proteine ​​pentru a crește reginele de anul viitor. Ele atacă stupii de albine, ucigând albinele adulte și devorând larvele albinelor. Înțepăturile lor sunt mari și dureroase, din cauza unei neurotoxine puternice. Înțepăturile multiple pot ucide oameni, chiar dacă aceştia nu sunt alergici la înţepături.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): news.wsu.edu


Comentariile sunt închise.