Râurile de sub mare pot exista cu adevărat! Oceanul are multe secrete, iar râurile subacvatice reprezintă una dintre ele. Oamenii de ştiinţă au descoperit în 2010 un râu imens care se află pe fundul Mării Negre. Şi asta nu e tot: acest râu submarin uimitor este însoţit de copaci cu frunze, şi chiar şi de cascade!
Se estimează că, în cazul în care s-ar afla pe suprafaţa Pământului, râul submarin s-ar transforma într-un adevărat fluviu, fiind pe locul şase din lume în ceea ce priveşte volumul de apă care curge prin el. Astfel, el este de aproximativ 350 de ori mai mare decât Tamisa (fluviul care traversează Londra) şi de 10 ori mai mare decât cel mai mare fluviu din Europa, Rin. Această concluzie poate ajuta oamenii de ştiinţă pentru a pune mai multă lumină cu privire la cum viaţa reuşeşte să se regăsească şi în adâncul oceanelor, departe de apele bogate în nutrienţi ce se regăsesc în apropierea suprafeţei Pământului.
Râul submarin, care atinge în unele locuri până la 35 de metri adâncime, are chiar şi cascade!
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leeds au folosit un submarin-robot pentru a studia adâncimea canalului găsit pe fundul mării, şi au descoperit un râu cu apă foarte sărată care curge de-a lungul canalului adânc, pe fundul Mării Negre, şi care a creat „maluri” , precum şi „zone inundabile”, asemenea râurilor de pe suprafaţa Terrei.
Dr. Dan Parsons, care a participat la acest proiect, a declarat: „Apa din canale are o densitate mai mare decât apa din jur, deoarece are salinitate mai mare şi transportă mai multe sedimente. Ea curge pe fundul mării pe zona abisală, asemenea unui râu pe pământ. Zonele abisale ale oceanelor sunt asemenea deşerturilor, iar asemenea canaluri pot oferi nutrienţii şi ingredientele necesare vieţii”.
Dar, nu-i prima dată când un râu submarin a fost descoperit. Sub Golful Mexicului, există un râu numit „Cenote Angelita”, care a fost descoperit de către Anatoli Beloşin şi de către grupul său de scafandri. „Suntem la 30 de metri adâncime şi sub mine pot vedea un râu, o insulă şi frunze căzute(…) De fapt, râul pe care îl puteţi vedea, reprezintă un strat de hidrogen sulfurat”, spune scafandrul rus.
Deşi nu au fost descoperite prea multe râuri subacvatice, probabil că în viitorul apropiat vor fi descoperite multe alte râuri la fel de incredibile.