Agenţia secretă americană DARPA a creat un stingător de incendiu doar pe bază de sunete!

 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Pe acest site, am scris despre DARPA (Agenţia pentru proiecte Avansate în Apărare, din cadrul Pentagonului, SUA), ca o agenţie secretă americană care doreşte să acapareze marii jucători de pe Internet (vezi articolele: https://www.lovendal.ro/wp52/directorul-darpa-ajunge-la-google-demonstrand-inca-o-data-legatura-intre-serviciile-secrete-americane-si-gigantii-de-pe-internet/ şi https://www.lovendal.ro/wp52/facebook-creatia-cia-ului-si-a-pentagon-ului-pentru-cea-mai-mare-baza-de-date-despre-oameni-din-lume/). Din fericire, DARPA se mai ocupă şi cu lucruri pozitive pentru omenire, ca de exemplu un dispozitiv revoluţionar de stingere a incendiilor cu ajutorul sunetelor, aşa cum ne relatează site-ul wired.com.

Echipa DARPA a amenajat două difuzoare de fiecare parte a flăcării alimentată cu combustibil lichid pentru a demonstra modul în care focul poate fi controlat prin crearea unui câmp acustic. Sunetul creşte viteza aerului, care apoi subţiază zona flăcării unde apare combustia, zonă cunoscută sub numele de „limita flăcării”. Odată ce această zonă este subţiată, flacăra este mai uşor de stins. În acelaşi timp, acustica creează o vaporizare mai mare a combustibilui – acest lucru subţiind flacăra, făcând-o mai puţin concentrată şi, astfel, mai uşor de stins. Iar sunetul nici nu e nevoie să fie prea intens pentru a realiza asta.

Controlul focului cu ajutorul sunetului nu este însă un lucru nou. În anii 1900, fizicianul german Heinrich Rubens a demonstrat tehnica folosind o conductă cu găuri perforate în partea de sus. Un capăt al conductei a fost sigilat cu un difuzor de sunet ataşat, iar în celălalt s-au introdus gaze. După aprinderea gazelor de la unul din găuri şi schimbarea frecvenţei sunetului emis, înălţimea flăcărilor putea fi manipulată cu uşurinţă.


 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner