Cercetătorii elveţieni au inventat un „microcip de sănătate”, care stă pe pielea umană – încă un pas spre a elimina în viitor intimitatea oamenilor


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Un grup de oameni de știință elvețieni a dezvoltat un microcip portabil, care stă pe piele pe tot parcursul zilei și înregistrează nivelurile hormonale prin transpirație. Microcipul măsoară nivelurile de cortizol din organism și spune utilizatorului când se confruntă cu stres prea mare, spun cercetătorii.

„La persoanele care suferă de boli legate de stres, acest ritm circadian este complet eliminat și dacă corpul produce prea mult sau o cantitate insuficientă de cortizol, acest lucru poate afecta grav sănătatea unei persoane, putând duce la obezitate, boli cardiovasculare, depresie sau epuizare”, a declarat Adrian lonescu, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Lausanne (EPFL), cercetător principal în laboratorul de dispozitive nanoelectronice, citat de site-ul studyfinds.org.

Deşi aceste dispozitive pot fi utile într-un spital sau pentru pacienţi cu probleme de sănătate, companiile de tehnologie intenționează să le integreze în tehnologia purtabilă, cum ar fi ceasurile inteligente, împingându-ne mai aproape de o lume în care tot ceea ce facem este urmărit și înregistrat non-stop.

„Echipa comună de cercetare și dezvoltare de la EPFL și Xsensio a atins o etapă importantă de cercetare și dezvoltare în detectarea hormonului de cortizol”, a declarat preşedintele lui Xsensio, Esmeralda Magally. „Xsensio va face ca senzorul de cortizol să fie o parte esențială a platformei sale Lab-on-Skin, pentru a monitoriza stresul în echipamentele portabile de ultimă generație”.

Aceste microcipuri sunt destinate să se conecteze în cele din urmă la „Internetul gadget-urilor”, o gamă cuprinzătoare de dispozitive care ne urmăresc și ne înregistrează în orice moment, în casele noastre şi la locurile noastre de muncă.

Fostul șef american al Comunităţii de Informații al SUA, James Clapper, a recunoscut în urmă cu peste 5 ani că guvernul „ar putea” folosi „Internetul gadget-urilor” pentru a vă spiona: „În viitor, serviciile de informații ar putea folosi [„Internetul gadget-urilor”] pentru identificare, supraveghere, monitorizare, urmărire a locației (…) sau pentru a obține acces la rețele sau acreditări ale utilizatorilor”, a spus el (vedeţi articolul de pe The Guardian).

Numărul de dispozitive care ne spionează în fiecare zi, fără știrea noastră, ar putea să vă şocheze. Știm de la detractorul Edward Snowden, care a vorbit despre supravegherea ilegală efectuată de Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA), şi care a demonstrat cu documente că guvernul colectează tot ceea ce spunem și facem prin intermediul smartphone-urilor și computerelor noastre, inclusiv prin intermediul microfoanelor și camerelor încorporate (vedeţi articolul de pe reason.com.

Dispozitivele Alexa ale Amazon-ului sunt un exemplu orwellian de spionaj corporativ și guvernamental, deoarece nu numai că NSA înregistrează toate activitățile cu ajutorul lui Alexa, dar Amazon se foloseşte de aceste date, fie pentru a le vinde companiilor de date, fie pentru a comercializa produsele Amazon.

De ani de zile, agențiile guvernamentale secrete, cum ar fi DARPA (brațul tehnologic al Pentagonului), ne împing mai aproape de o lume fără intimitate, în care fiecare individ este urmărit pas cu pas.

Mai multe companii din întreaga lume au început deja microciparea angajaților, aşa că nu mai e mult până când vom trăi într-o lume orwelliană, în care nicio ființă umană nu are intimitate în niciun moment, iar Cineva din umbră va avea putere totală asupra tuturor…


Lasă un comentariu