A existat vreodată societatea secretă „Crucea trandafirului”?


crucea rozaUn imens scandal european a început în 1614, odată cu publicarea a trei pamflete anonime ce anunţau existenţa unei societăţi secrete, numită „Crucea trandafirului”, după aşa-zisul ei fondator, „Christian Rosencreutz”. Primul pamflet, Fama Fraternitas, publicat la Kassel, în Germania, în anul 1614, afirma că o străveche frăţie înfiinţată de „Părintele C.R.C.” reîncepuse activitatea cu scopul de a dezvolta o nouă înţelepciune opusă vechii autorităţi. În pamflet se povestea cum Christian Rosencreutz (1378—1444) se întorsese din călătoriile sale prin Orient în ţara natală, Germania, pentru a crea Frăţia Crucii Roz, menită să-i ajute pe cei bolnavi şi să răspândească cunoştinţele sale.

Pretinzând că vesteşte dezvoltarea unei noi învăţături prin intermediul străvechilor credinţe alchimice şi al cunoştinţelor mecanice („ştiinţifice”), Fama a fost urmat, un an mai târziu, de pamfletul Confessio Fraternitatis R.C. Scris în latină şi având ca public-ţintă cititorii educaţi; printre cele treizeci şi şapte de obiective declarate se menţiona şi sfârşitul luptei sectare şi politice; de asemenea, sfârşitul foametei, sărăciei, bolilor şi metodelor vechi.

Furoarea provocată de aceste pamflete (Fama a fost tipărit de trei ori în 1615) s-a accentuat o dată cu apariţia, în 1616, la Strasbourg, a unui roman alchimic, Nunta chimică a lui Christian Rosencreutz. Împărţită în şapte zile, această poveste despre un bărbat şi soţia sa aflaţi într-un castel magic descria căsătoria mistică a sufletului prin intermediul viziunii, spectacole de teatru, rituri de iniţiere şi ritualul vieţii la castel.

Sectanţii „Crucea trandafirului”, temuţi asemenea comuniştilor din America

Este greu de înţeles în ziua de astăzi, dar aceasta poveste de dragoste simbolică şi pamfletele au avut un efect imens. Starea de spirit a Europei era turbulentă şi periculoasă, în special după izbucnirea, în 1618, a Războiului de treizeci de ani. Membrii ordinului „Crucea trandafirului” au devenit la fel de temuţi ca şi comuniştii în America anilor ’50. Totuşi nimeni nu ştia cine sunt cu adevărat; nimeni nu întâlnise un adept al sectei; nimeni nu ştia cine scrisese pamfletele. Se spunea că misterioşi sectanţi se află ici-colo şi pretutindeni.

Renegarea creştinismului contra puterii de a zbura

În 1623, când în Paris au apărut subit pancarte ce anunţau prezenţa în oraş a Frăţiei RC şi a Colegiului Invizibil, au început să circule poveşti incredibile. Se spunea că treizeci şi şase din aceşti magicieni periculoşi încheiaseră un jurământ în faţa Satanei să renege creştinismul, în schimb obţinând puteri magice de a zbura, de a deveni invizibili şi de a avea permanent buzunarele pline de bani. Acuzat de a fi un „rosicrucian”, filozoful Descartes (1596-1650) a fost nevoit să iniţieze o campanie de autoapărare.

Totul a fost doar o farsă?

Acum se pare că organizaţia nu a existat niciodată. A fost o glumă, deşi una serioasă. Pamfletele au fost probabil scrise de un teolog din Wiirttemburg, Johann Valentin Andraeae. Născut în jurul anului 1586, se ştie despre el că, prin 1602, a compus un pamflet cu titlul Căsătorie chimică, pe care îl numea un ludibrium (glumă, farsă) de mică importanţă. Refuzul său de a se declara autorul faimoaselor pamflete indică bun-simţ.

În timp, furoarea a slăbit în intensitate. Totuşi, gluma lui despre Colegiul Invizibil devotat unei noi învăţaturi a avut şi efecte benefice. Înfiinţarea, în Anglia, a Societăţii Academice Regale de către oameni luminaţi precum Boyle, Hooke şi Newton a fost unul dintre ele. Savanţilor devotaţi, în secret, studiilor alchimice şi oculte, dar stabilind, în mod public, bazele fizicii şi chimiei moderne le-a surâs, de asemenea, ideea unui astfel de colegiu atât de mult, încât l-au creat. Putem spune, deci, fără dubii – festa savantă a lui Andraeae a influenţat progresul ştiinţei moderne.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO