Cum Boris Elţîn, beat mangă şi în chiloţi, a ieşit afară să-şi ia o pizza

 • 2
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Boris EltinBeat pulbere, îmbrăcat doar în chiloţi, dar cu poftă de o pizza, Boris Elţîn a ieşit, la câţiva metri de Casa Albă, pentru a comanda un… taxi. Incidentul – care era aproape să declanşeze un scandal diplomatic – a avut loc în 1995, cu prilejul unei vizite la Washington a fostului preşedinte rus.

Confirmarea poveştii stânjenitoare pentru Moscova îi aparţine chiar fostului omolog al lui Elţîn, care i-a relatat cele întâmplate lui Taylor Branch, istoric laureat al Premiului Pulitzer. Pe baza a 79 de interviuri, Branch a publicat o „istorie orală” de peste 700 pagini a celor opt ani de mandat ai lui Bill Clinton, relatează cotidianul USA Today.

Unul dintre cele mai savuroase fragmente din volumul intitulat „The Clinton Tapes: Wrestling History with the President” (Benzile lui Clinton: luptând cu istoria unui preşedinte) se referă la isprăvile lui Elţîn în America. Astfel, deşi problemele cu băutura ale înaltului musafir rus le erau cunoscute agenţilor Secret Service, ei s-au aflat la un pas de a-l aresta ca pe un intrus.

Cazat în Blair House – reşedinţa oficială a invitaţilor preşedinţilor SUA, aflată aproape de Casa Albă – Elţîn a fost descoperit, noaptea, în chiloţi, plimbându-se pe celebra arteră Pennsylvania Avenue. El încerca să oprească un taxi, care să-l ducă la o pizzerie. Gărzile de la Blair House nu s-au lămurit la timp că beţivul a cărei prezenţă a raportat-o către Secret Service era chiar oaspetele pe care erau însărcinaţi să-l păzească.

Cu o voce neclară, Elţîn le-a vorbit despre pofta de pizza agenţilor americani şi ruşi alertaţi, care l-au înconjurat. Aceştia l-au dus cu grijă la culcare, încât, dacă nu ar fi apărut mărturia lui Clinton, publicul nu ar fi aflat niciodată. Doar că, noaptea următoare, preşedintele rus a mai pus o dată pe jar agenţii Secret Service, când a dispărut din dormitor, pentru a coborî în pivniţa de la Blair House. Atunci, Elţîn risca chiar să fie împuşcat, fiind suspectat a fi un intrus.

Dependent de alcool şi sedative

Dacă Bill Clinton a fost marcat de relaţia cu Monica Lewinsky, recunoscută de el însuşi drept „inadecvată”, anii când Elţîn s-a aflat la conducerea Rusiei (1991-1999) au fost marcaţi de problemele sale cu alcoolul. Încă de la prima lui vizită în SUA (1988), când Elţîn ţinuse nişte conferinţe despre reformele iniţiate în URSS, a fost văzut beat în public. Fostul premier Boris Nemţov a relatat că Elţîn era dependent şi de sedative.

După moartea fostului lider rus (în 2007, la 76 de ani), un chirurg olandez a confirmat că l-a avut drept pacient. În 1999, Elţîn ar fi fost operat în secret pentru o boală neurologică ale cărei simptome (pierderea echilibrului şi a fluenţei în vorbire) sunt similare cu cele date de intoxicaţia cu alcool.

Totuşi, aceasta nu explică momente precum acela de la o vizită la Stockholm, din 1997, când aproape că s-a prăbuşit de pe un podium, după un singur pahar de şampanie. Audienţa a fost amuzată nu doar de împleticirea preşedintelui, ci şi de o remarcă de-a sa, cum că găseşte chifteluţele suedeze asemănătoare cu chipul tenismanului Björn Borg.

Sursa: www.gandul.info


 • 2
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Lasă un comentariu