John Dee, marele astrolog al monarhilor englezi, a fost vrăjitor negru?


John DeeCărturarii încearcă să reabiliteze reputaţia ultimului mare mag al Coroanei Regale Britanice, doctorul John Dee, după ce, vreme de 400 de ani, istoria l-a acuzat că ar fi practicat magie neagră. Considerat unul dintre cei mai mari învăţaţi ai acelor vremuri, Dee a alcătuit horoscoapele pentru regina Mary şi al său soţ de naţionalitate spaniolă Philip şi a sugerat cea mai favorabilă dată pentru încoronarea reginei Elisabeta I. Este foarte posibil ca el să fi inspirat personajul Prospero din „Furtuna” lui William Shakespeare şi „Alchimistul” lui Ben Johnson.

Dar, de asemenea, s-a spus despre el că obişnuia să comunice prin intermediul unor globuri de cristal cu îngerii şi să colaboreze cu un escroc al domeniului. În prezent, un grup de cărturari de naţionalităţi diferite s-au adunat la Cambridge pentru a încerca să-i restabilească prestigiul ştirbit şi să-l comemoreze că „eroul dat uitării al vieţii intelectuale britanice”.

Aici, la colegiul St. John’s din Cambridge – unde John Dee a devenit student la numai 15 ani – a fost victima celor dintâi acuzaţii de vrăjitorie, după ce a executat un moment spectaculos, în timpul unei puneri în scenă. Obiectele aflate în posesia savantului – care fac parte acum din diferite colecţii naţionale – nu au fost considerate dovezi destul de solide pentru reabilitarea definitivă a lui Dee.

Printre acestea se număra transcrierile dialogurilor pe care acesta le-a avut cu îngerii – care se regăsesc la British Library – şi globul său de cristal, variate tăbliţe de ceară gravate cu simboluri magice, o oglindă neagră din obsidian cu ajutorul căreia încerca să vadă viitorul – aflate la British Museum.

Jenny Rampling, organizatoarea conferinţei de la Cambridge, a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian: „Nu a existat niciodată o unică şi extrem de importantă pentru lumea ştiinţei descoperire de-a lui John Dee, cum a existat în cazul lui Galileo Galilei sau Newton, deoarece el era implicat în variate domenii. Astfel, dacă vă aflaţi în căutarea unui <<părinte fondator>> al ştiinţei moderne, nu v-aţi găsit omul. În schimb, dacă vă aflaţi în căutarea unuia dintre cei mai originali gânditori ai acelor vremuri, care se afla în permanentă şi strânsă legătură cu cei mai mari intelectuali ai Europei, sfătuitor al capetelor încoronate, excelent matematician, autorul prefaţei primei ediţii în limba engleză a lui Euclid, proprietarul celei mai mari biblioteci particulare din Marea Britanie şi una dintre cele mai bune ale Europei, acesta este Dee”.

Apoi a adăugat: „În mod regretabil, însă, toate aceste minunate calităţi ale sale au fost umbrite de acuzaţiile de vrăjitorie aduse lui”. Printre altele, lui îi este atribuită şi inventarea expresiei „imperiul britanic”. De asemenea, el a propus reformarea calendarului Iulian şi aducerea acestuia în rând cu anul astronomic, cu două secole înainte de implementarea acestuia în Marea Britanie, şi i-a alcătuit reginei Mary un plan elaborat pentru crearea primei Biblioteci Naţionale.

Sursa: www.ziua.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO