De zeci de ani, cercetătorii au rămas uimiţi de conservarea incredibilă a armelor de bronz asociate cu renumiţii Soldaţi de Teracotă din China, care au păstrat suprafeţe strălucitoare şi lame ascuţite, după ce au fost îngropate de mai bine de două milenii.
„Soldaţii de teracotă” fac parte dintr-un mormânt regal din istoria veche a Chinei, aflându-se în Mausoleul Qin Shihuangdis. Construcția are formă de patrulater cu lungimea unei laturi a zidului de 2.000 m și lățimea de 900 de m. Zidul interior are lungimea de 1200 m și lățimea de 550 m. În spațiul dintre ziduri este un grajd de cai, o groapă cu armuri, coifuri din piatră de calcar. Există o groapă ce are o suprafață de 14.260 m², aici aflându-se așa numiții „soldații de teracotă” – 600 de soldați din lut în mărime naturală și 40 de care cu cai din lut sau bronz.
Cercetările efectuate de o echipă internațională de oameni de știință au rezolvat misterul strălucirii acestor soldaţi de teracotă: se pare că meşterii antici chinezi au folosit o metodă de conservare avansată, care utilizează cromul metalic. Conservarea armelor, inclusiv a săbiilor, lăncilor și halberdelor, s-a mai datorat şi unor factori cum ar fi conținutul ridicat de staniu al bronzului, dar şi compoziției favorabile a solului.
Cromul găsit pe suprafețele de bronz a provenit dintr-un lac bogat în crom, care a fost aplicat figurinelor din teracotă și pieselor de arme.
Analizele științifice efectuate cu aproape 4 decenii în urmă au detectat cromul pe suprafața unora dintre arme, apărând astfel ipoteza că producătorii de arme au folosit un tratament bazat pe crom pentru a preveni coroziunea. Acoperirea de conversie a cromului, o tehnologie descoperită la începutul secolului XX, este folosită pentru a trata metalele pentru a le face mai rezistente la coroziune. Aceasta implică scufundarea metalelor într-o soluție care conține săruri de crom. Un strat de oxid de crom este depozitat pe suprafața metalului, asigurând o barieră împotriva ruginei.
P.S. Pe mine mă uimeşte altceva din acestă ştire. Faptul că meşterii chinezi din Antichitate foloseau tehnici avansate „descoperite” abia în secolul al XX-lea. Cum era cu teoria evoluţiei umane!? Că oamenii în trecut erau mai proşti şi acum sunt mai inteligenţi? Pe bune!?