Un nou secret dezvăluit despre faimosul Leonardo da Vinci


Un nou studiu al activității lui Leonardo da Vinci, genialul artist şi om de ştiinţă italian din secolul al XVI-lea, i-a condus pe experți să concluzioneze că el putea scrie și desena cu ambele mâini.

Apreciat de toată lumea pentru realizările sale științifice și artistice, geniul lui Leonardo da Vinci a fost atât de vast încât și astăzi învățăm încă lucruri noi despre abilitățile și realizările sale remarcabile.

Recent, o echipă de cercetători de la galeria Uffizi din Florența, care studiază picturile și lucrările scrise ale lui da Vinci, a stabilit dincolo de orice îndoială că geniul Renașterii era de fapt ambidextru – în sensul că el folosea atât mâna stângă cât și mâna dreaptă.

Constatările s-au bazat pe o examinare detaliată a unei picturi speciale, cunoscută sub numele de Peisaj (8P), care prezintă „scrisul în oglindă” neobişnuit al lui da Vinci pe față și scrisul său obișnuit pe spate. Acum se crede că fiecare dintre acestea au fost scrise folosindu-se o mână diferită.

„O comparație între cele două scrisuri ne oferă confirmarea faptului că Leonardo era ambidextru”, ne spune într-o declaraţie cercetătorii de la galeria Uffizi. „Un studiu combinat al materialelor folosite, al caracteristicilor tipice ale scrisului său și o comparație între diferite documente, a arătat că artistul a folosit probabil mâna stângă pentru a scrie inscripția din față – „scrierea în oglindă „, şi mâna dreapta pentru a scrie inscripția de pe spate. Ambele forme de scriere, deşi afișează anumite diferențe datorită folosirii diferitelor mâini, au numeroase caracteristici-cheie care afișează fără îndoială stilul unic al lui Leonardo.