Marele scriitor Marin Preda a fost, cel mai probabil, asasinat de Securitate. De ce?


Marin Preda a fost unul dintre cei mai mari scriitori români din secolul al XX-lea. El a incomodat foarte mult autorităţile comuniste cu romanul său „Cel mai iubit dintre pământeni”, în care autorul critică metodele dure ale Securităţii din anii ’50. El a murit în anul 1980, mai precis pe 16 mai. A fost găsit mort, în camera lui de creaţie de la Palatul Mogoşoaia, din cauza “asfixiei mecanice” (înecat în propria vomă), conform rezultatului anchetei oficiale.

Însă, conform certificatului de deces eliberat de Institutul Medico-Legal, se menţionează că moartea lui a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice cu un articol de lenjerie, probabil un cearşaf. Nu cumva i-a fost introdus forţat în gură? Cei mai mulţi dintre cei care s-au ocupat de biografia prozatorului român au considerat moartea lui ca fiind una “ciudată” şi “suspectă”, petrecută în condiţii neclare.

Doctorul Şerban Milcoveanu, care a analizat din punct de vedere strict medical aspectele morţii clinice a lui Marin Preda, a ajuns la concluzia că acesta a fost asasinat, iar acest lucru se poate citi într-un articol publicat în revista “Lumea Magazin” din septembrie 2002.

În romanul „Delirul”, Marin Preda încearcă să reînvie profilul moral al mareşalului Antonescu, prezentat într-o lumină pozitivă. Se ştie că toţi comuniştii au fost împotriva mareşalului Antonescu (fiind privit ca un duşman de moarte al lor), însă şi ruşii îl considerau pe mareşalul român drept un criminal, pentru că a fost cel care a ordonat Armatei Române să treacă Prutul pentru eliberarea Basarabiei, în anul 1941. În plus, ruşii n-au putut uita înfrângerile suferite în faţa Armatei Române conduse de Antonescu dincolo de Nistru.

Se cunoaşte faptul că Marin Preda se afla în evidenţa Securităţii încă din anul 1966, fiind supravegheat permanent de aceasta. În notele informative cu privire la convingerile lui personale se menţiona „declaraţii duşmănoase la adresa orânduirii” sau „refuzul lui de a colabora la organul CC al PCR Scânteia”.

Fratele lui Marin Preda a declarat că înaintea morţii lui (cu câteva zile), scriitorul a primit câteva ameninţări cu moartea, mărturisindu-i acestuia că „sunt un om terminat”. Şi i-au vârât un cearşaf în gură sau i-au pus o pernă pe faţă.

Totuşi există şi alte păreri: unii martori, care l-au văzut pe Marin Preda imediat după moarte, erau convinşi că scriitorul a fost otrăvit cu cianură de potasiu, deoarece cadavrul lui nu avea culoarea lividă specifică tuturor cadavrelor, ci era de culoare “rubinie, de un roşu deschis”, culoare specifică a celor morţi în urma inhalării cianurei. De aceeaşi părere este şi fosta soţie a scriitorului, Elena Preda, care este convinsă că soţul ei a fost otrăvit.

Aşadar, moartea scriitorului Marin Preda rămâne un caz nerezolvat, misterios…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO