Trei scriitori faimoşi interbelici (inclusiv Zaharia Stancu) s-au bătut pentru inima Lydiei! Cine era aceasta, de le-a sucit la toţi minţile?

  •  
  •  
  •  
  •  

Zaharia Stancu este un binecunoscut scriitor român, care, înainte de Revoluţia din ’89, era studiat în şcoli, prin prisma romanului său “Desculţ”, un roman autobiografic care porneşte de la răscoala de la 1907 (eveniment social des evocat de comunişti). Pentru acest roman (cea mai tradusă operă în lume al unui autor de limba română), Zaharia Stancu a luat premiul Herder pentru literatură.

Dar mulţi nu ştiu că Zaharia Stancu nu a fost inspirat doar din evenimente sociale în a-şi clădi opera literară, ci şi din evenimente ale vieţii sale intime. Cum aşa? Păi haideţi să vedem cum stăteau lucrurile în anii ’30. Atunci, o “femeie fatală” (foarte frumoasă şi foarte bogată) pe nume Lydia Manolovici, răpise inimile mai multor scriitor interbelici.

Primul era Octav Şuluţiu, un scriitor şi critic literar cunoscut pentru abordarea curentului filozofic “trăirist”, caracterizat prin dorința de trăire febrilă, prin criza sufletească. Şuluţiu scrie o carte în 1935 – “Ambigen” – pe care o dedică Lydiei, aşa cum apare şi în începutul cărţii: “Lydiei, căreia îi datorez această carte, i-o închin”.

Un al doilea pretendent la inima Lydiei era scriitorul Anton Holban, un scriitor şi eseist român, care şi el i-a dedicat femeii-bombă un roman: “Jocurile Daniei”.

Dar, în timp ce cei doi scriitori se luptau pentru Lydia, căreia îi dedicau romane, aceasta din urmă pur şi simplu făcea amor pe săturate cu cel de-al treilea scriitor… Zaharia Stancu, un ţăran viril din Oltenia, dar cu mult talent literar. Zaharia Stancu s-a instalat în casa bogatei familii a Lydiei, a făcut amor cu fata, a înregistrat amănunte compromiţătoare, şi a scris un roman, “Oameni cu joben”, în care descrie toate detaliile familiei Lydiei şi relaţia ei cu dânsa.

Bineînţeles că Lydia, până la urmă, i-a părăsit pe toţi şi s-a măritat cu un englez bogat…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu