Secretele sunetului perfect al viorilor Stradivarius

1.384 vizualizari

stradivariusNimeni nu a putut să explice până astăzi cum generează viorile Stradivarius sunetul de neegalat că expresivitate şi muzicalitate. Profesorul Berend Stoel de la Universitatea din Leiden (Olanda) crede că a descifrat misterul. El a explicat că secretul ar fi densitatea celor două plăci din lemn folosite pentru corpul viorii, nu conturul, lacul, unghiul de prindere a gâtului său alte detalii analizate de specialişti.

Profesorul Stoel a ajuns la această concluzie comparând cinci viori create de maeştrii din Cremona, Antonio Stradivari şi Giuseppe Guarneri Del Gesu, cu şapte viori moderne. Instrumentele au fost introduse într-un scaner medical, care poate determina cu acurateţe densitatea materialului folosit. În ansamblu, densitatea lemnului din viorile clasice şi din cele moderne era aceeaşi, dar diferenţa era dată de omogenitate şi consistenţă. Corpul viorilor clasice are o densitate mult mai uniforma în comparaţie cu cel al viorilor moderne.

Studiul echipei olandeze a fost primul în care s-a utilizat o metodă neinvaziva şi de mare acurateţe de determinare a variaţiilor densităţii materialelor. Cercetătorii au folosit un scaner ultraperformant, utilizat pentru studierea densităţii ţesutului pulmonar al pacienţilor. Echipa a inclus şi un fabricant de viori care a adus o viziune nouă, mai „artistică” asupra riguroaselor date ştiinţifice.

Unul dintre „secretele” maeştrilor din Cremona a fost specularea diferenţei dintre creşterea lemnoasa timpurie, de primăvară (cu densitate mai mică), şi cea de vară (cu densitate mai mare).