Specialiştii britanici dezvoltă o nouă generaţie de roboţi care pot efectua mişcări complexe ce necesită „inteligenţă umană”


robotul BorisUn robot care a fost prezentat la Festivalul britanic de Ştiinţă va putea să vă ajute să spălaţi vase într-un mod inteligent, începând de anul viitor când proiectul va fi finalizat, susţin dezvoltatorii săi, citaţi de site-ul itv.com. Boris” este unul dintre primii roboți din lume capabilimanipuleze inteligent obiecte nefamiliare, având o „judecată” umană. El a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie), tot proiectul costând până în prezent 350.000 de lire sterline.

Boris (aşa cum se numeşte robotul) vede” obiectele cu senzorii care sunt amplasaţi pe fața sa și pe încheieturile sale. În 10 secunde, el  calculează până la o mie de moduri posibile pentru a apuca un obiect nou, cu cele cinci degete robotice pe care îi are și îşi planifica o serie de mişcări ale braţelor pentru a ajunge la obiectivul său, evitând obstacolele.

„Nu a fost programat să apuce, ci să înveţe cum să apuce”, a explicat profesorul Jeremy Wyatt, coordonatorul proiectului. Un alt participant la acest proiect, inginerul Maxine Adjigble explică: „Când vede ceva, el a fost instruit pentru a apuca un obiect într-un anumit mod și el îşi spune: OK, acest obiect pare similar cu ceea ce știu, așa că aş putea să-l apuc în acest fel.

Robotul poate fi utilizat pentru a încărca mașina de spălat vase. Ai o grămadă de obiecte pe o masă, împrăștiate, aşa cum se află într-o bucătărie. Robotul va privi la aceste obiecte, va găsi unul ca să-l apuce şi va şti unde să-l pună în mașina de spălat vase„, a spus profesorul Wyatt.

De ce robotul Boris a fost gândit ca ajutor de bucătărie? Nu pentru că ar fi o necesitate economică sau socială, ci pentru că aceasta este o sarcină caracteristică în care oamenii se implică, ce a necesitat „sute de milioane de evoluţie umană pentru a se ajunge aici”, crede profesorul Wyatt (n.a. Eu nu sunt de acord că inteligenţa umană ar fi evoluat în sute de milioane de ani, dar asta e o altă problemă).

Boris reprezintă o a treia generație de roboți. Prima generație a fost reprezentată de roboţii industriali care manipulează obiecte într-un mod extrem de precis de controlat. Cea de-a doua generație cuprinde drone aeriene, mașini care se conduc singure și alţi roboți mobili care se pot deplasa în lumea noastră. Dar manipularea obiectelor şi efectuarea unor sarcini fizice alături de oameni necesită o nouă generație de roboți, aşa cum este Boris.


Lasă un comentariu