O teorie „nebună” a unui cercetător: Universul este o gigantică reţea neurală! Asta înseamnă că noi trăim în creierul unei „fiinţe”?


Profesorul de fizică Vitali Vanchurin are o idee despre care admite în mod deschis că este una „nebună”. Dar, nebună sau nu, el crede că ar putea fi adevărată. Noua sa lucrare (publicată pe arxiv.org) prezintă o ipoteză incredibilă și controversată: „întregul Univers la nivelul său fundamental este o rețea neurală”.

În esență, susține el, ideea poate fi considerată o „teorie al totului”, o modalitate de a reconcilia cele două cele mai reușite modele ale Universului fizic – relativitatea generală (lucrurile mari) și mecanica cuantică (lucrurile mici) – într-un cadru unificat.

Până în acest moment, teoria gravitației cuantice i-a lăsat perplecşi pe cosmologi și fizicieni. În afară de enigmele energiei întunecate și ale materiei întunecate, fricțiunea dintre lumile relativiste și cuantice ale științei a contribuit la o stare de confuzie în continuă creștere în domeniul cosmologic.

Dar, cum ar putea exista o teorie care funcționează perfect pentru lumea macroscopică și o teorie care funcționează perfect pentru lumea microscopică și totuși cele două teorii să nu se contrazică şi să fie ambele adevărate în acelaşi timp? Aici intervine profesorul Vanchurin, care predă fizica la Universitatea din Minnesota Duluth, care crede în ideea sa despre Univers care ar fi ca o rețea neurală, acest lucru putând explica cel mai bine realitatea.

În lucrarea mai sus amintită, profesorul consideră că această rețea neurală microscopică să fie structura fundamentală care stă la baza acestui Univers, armonizând astfel mecanica cuantică şi relativitatea generală.

Fiind întrebat într-un interviu acordat site-ului Futurism.com dacă teoria sa înseamnă că noi trăim într-o simulare, fizicianul oferă un răspuns interesant: „Nu, noi trăim într-o reţea neurală, dar s-ar putea să nu ştim niciodată diferenţa”.

Rețelele neurale artificiale reprezintă o ramură a inteligenţei artificiale care urmăreşte să interacționeze cu mediul înconjurător într-un mod asemănător creierelor biologice și care prezintă capacitatea de a învăța. Ele sunt compuse din neuroni artificiali, sunt parte a inteligenței artificiale și își au, concepțional, originea ca și neuronii artificiali, în biologie.

Oamenii de știință sunt uimiţi de asemănările dintre Univers și neuronii. Unii susțin că este foarte ciudat cât de asemănătoare este structura Universului cu rețelele neuronale ale creierului. În 2017, un astrofizician și neurolog a scris o lucrare despre acest fenomen, sugerând că grupurile de galaxii reflectă structura și comportamentul rețelelor de neuroni.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): arxiv.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock