Cel mai recent videoclip al celor de la Kurzgesagt despre paradoxul timpului este un pic mai captivant decât videoclipurile lot obișnuite. Acest videoclip rezumă într-un format narativ două teorii binecunoscute despre timp: așa-numitul „univers-bloc” și „blocul în creștere”.
Universul-bloc este o veche teorie a timpului (numită şi eternalism) care pare a fi o consecință inevitabilă a teoriei relativității speciale a lui Einstein. Simplificată, această teorie presupune că, deși nu este evidentă pentru percepția noastră umană, atât trecutul, cât și viitorul există în același mod ca și prezentul și, prin urmare, ambele sunt la fel de reale ca și prezentul: trecutul încă există și viitorul există deja. În consecință, timpul nu „curge” (chiar dacă așa ni se pare) și lucrurile din Univers nu se „întâmplă”: Universul doar „este”, de unde și numele de „univers-bloc”.
Dar, vine şi fizica cuantică care răstoarnă totul. Așa că avem teoria blocurilor în creștere. Blocul în evoluție/creștere – este o teorie alternativă relativ nouă la teoria clasică a universului-bloc, care afirmă că trecutul poate încă să existe, dar prezentul nu există, și toate acestea într-un mod care este compatibil cu relativitatea lui Einstein.
Și mai există și alte teorii despre cum funcționează timpul. De exemplu, unii oameni de știință cred că ideea de „acum” are sens doar lângă noi, dar nu și în Universul în ansamblu. Alții cred că timpul în sine nici măcar nu există – că întregul concept este o iluzie a minții noastre umane. Și mai sunt şi alții cred că timpul există, dar că nu este o trăsătură fundamentală a Universului. Mai degrabă, timpul poate fi ceva care iese dintr-un nivel mai profund al realității, la fel cum căldura iese din mișcarea moleculelor individuale sau viața iese din interacțiunile proteinelor lipsite de viață.
Urmăriţi mai jos fascinantul videoclip despre timp al celor de la Kurzgesagt: