Căutarea vieții extraterestre fascinează omenirea de multă vreme. Dar, de ce nu i-am găsit până acum pe extratereştri, în mod oficial? Pentru a răspunde la această întrebare, un om de știință vine cu o idee care pare a fi nebunească la prima vedere, dar nu imposibilă. Adică, ce-ar fi dacă navele spațiale extraterestre se află deja printre noi, dar noi pur și simplu nu le putem percepe pentru că sunt extrem de mici?
Multă lume cunoaşte paradoxul Fermi, numit aşa după fizicianul italiano-american Enrico Fermi, care spune că datorită numărului foarte mare de planete și al Universului care e vechi de miliarde de ani, este foarte probabil ca umanitatea să nu fie singură în această lume. Cu toate acestea, apare paradoxul faptului că încă nu a avut loc un contact extraterestru. El a concluzionat următoarele: fie extratereştrii nu există, fie observațiile noastre nu sunt corespunzătoare. Nimeni nu a găsit încă un răspuns satisfăcător la paradoxul Fermi.
Dar, potrivit teoriei actuale, a astrofizicianului Zaza Osmanov de la Universitatea Liberă din Tbilisi, Georgia, extratereștrii sunt deja printre noi. Cercetătorul crede că extratereştrii s-ar putea folosi de micromaşini, extrem de mici, care poate au doar un nanometru lungime. Pentru a-și susține teoria destul de neobișnuită, savantul a făcut niște calcule.
Considerațiile sale se bazează pe ideea așa-numitele sonde Von Neumann. O sondă Von Neuman este un robot ce este planificat să ajungă către sisteme solare îndepărtate, şi, odată ajuns acolo, va crea singur „ateliere de lucru” în care se va autoreproduce în mii de exemplare. În acel loc, s-ar crea mii de sonde asemănătoare, care se vor răspândi în căutarea altor sisteme solare. Astfel, s-ar putea explora cât mai eficient întreg Universul. Similar cu procesul prin care viruşii se răspândesc în întreg corpul, în întreg spaţiul cosmic ar putea exista milioane şi miliarde de sonde Von Neumann ce s-ar găsi în toate direcţiile. În acest fel, o galaxie cu un diametru de 100.000 de ani-lumină ar putea fi analizată complet în jumătate de milion de ani.
Dar, sondele Von Neumann au o problemă majoră: auto-replicarea continuă ar necesita o aprovizionare permanentă cu materiale noi. Tocmai aici intră în joc noile considerente ale lui Osmanov. Pentru a evita problema aprovizionării cu materiale, cercetătorul a redus pur și simplu scara navei spațiale. Rezultatul său: navele spațiale microscopice ar necesita, desigur, mult mai puține materiale, iar viața extraterestră ar putea, probabil, să călătorească în acest fel în tot Universul.
Trebuie menționat însă că tezele publicate de Osmanov nu au fost încă examinate de alți oameni de știință. Prin urmare, nu ar trebui să li se acorde o importanță prea mare pentru moment. Însă considerațiile sale sunt captivante și ne prezintă o altă posibilitate fascinantă a modului în care alte civilizații ar putea ajunge într-o zi pe Terra.
Sursa articolului: arxiv.org