„Nea Mărin miliardar”, un film românesc cu un succes nebun, a costat 11,7 milioane de dolari! Iată şi alte lucruri mai puţin ştiute despre acest film…


În mod categoric, cel mai de succes film românesc realizat vreodată a fost „Nea Mărin miliardar”, o comedie din anul 1980, regizată de cel mai bun regizor român – Sergiu Nicolaescu – şi interpretată de nemuritorul Amza Pellea. Televiziunile l-au difuzat de zeci de ori şi, totuşi, nimeni nu s-a plictisit de el până acum! Care e reţeta succesului? De fapt, iată câteva lucruri mai puţin ştiute despre „Nea Mărin miliardar”, pe care le puteţi citi în articolul de faţă.

1) Premiera filmului a avut loc în februarie 1980, având un succes nebun. L-au cumpărat toate ţările socialiste, şi chiar unele ţări din Occident. A avut în jur de 20 de milioane de spectatori.

2) Filmul a costat în jur de 14 milioane de lei, la nivelul anului 1979. Calculat la cursul de schimb leu / dolar oficial din 1979 (4,47 lei = 1 dolar american) şi actualizat la puterea de cumpărare actuală a dolarului, ar rezulta un cost al filmului (la valoarea anului 2021) de circa 11,7 milioane de dolari, ceea ce mi se pare destul de mult pentru România.

3) „Nea Mărin Miliardar” a fost filmat în doar o lună de zile, în toamna anului 1979. Ca locaţii, a fost folosit aeroportul din Frankfurt (Germania), dar şi în zona Constanţei.

4) Fiica actorului principal, Oana Pellea, spune că „Nea Mărin” a existat cu adevarat, fiind un văr de-al lui Amza. Regizorul, Sergiu Nicolaescu, spune că ideea personajului a fost a lui Amza.


Lasă un comentariu