O monedă de cupru din 1943 s-a vândut la licitaţie pentru mai mult de 200.000 de dolari! Wtf…!?

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: Heritage Auctions

Se spune că nu există masă gratuită. Dar, ce ziceţi de o masă, în urma căreia aţi putea câştiga mai mulţi de 200.000 de dolari? Această situaţie a devenit realitate pentru familia lui Don Lutes Jr. din Pittsfield, Massachusetts, care a primit un ban Lincoln foarte rar din 1943, ca rest pentru cafeaua sa din școală, cumpărată în 1947. Pe atunci, tânărul de 16 ani știa că era ceva special cu acea monedă: culoarea cuprului era diferită de cea argintie, aflată în circulație în acea vreme. Așa că Lutes a decis să păstreze moneda.

72 de ani mai târziu, în 2019, moneda specială s-a vândut pentru 204.000 de dolari la o licitaţie ţinută la Heritage Auctions. După cum s-a dovedit, banul este doar unul dintre cele 20 de monede de cupru produse în timpul celui de-al doilea război mondial. Dar, totul a fost doar o eroare de fabricație, cuprul fiind raţionalizat ca material strategic de război.

Iar aceste monede de cupru au devenit un premiu căutat pentru colecționari. Doar câteva au fost descoperite și se crede că în lume mai există doar 10 – 15 monede.

După descoperire, Lutes a scris Departamentului Trezoreriei pentru a întreba despre moneda neobișnuită. I s-a răspuns că nu au fost emise monede de cupru în 1943. Neștiind de eroarea din cel de-al doilea război mondial, Trezoreria a negat existența și legitimitatea acestor monede timp de zeci de ani. Dar, când au apărut tot mai multe exemplare, Lutes a avut moneda autentificată în 1958 de către expertul Walter Breen.

Colecționarul a murit, iar urmașii săi au decis să pună moneda la vânzare. Pe 10 ianuarie 2019, ea s-a vândut pentru 204.000 de dolari, depășind estimarea iniţială de 170.000 de dolari.

„Aceasta este cea mai faimoasă eroare de monedă din numismatica americană”, a declarat Sarah Miller, din partea casei de licitaţii Heritage Auctions.


  •  
  •  
  •  
  •  

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page