Secretul penthouse-ului din Bucureşti cu liftul din dormitor. Are vreo legătură cu regele Carol al II-lea?

 • 31
 •  
 •  
 •  
  31
  Shares

Imagine: utc-media.com

Într-un articol de pe uct-media.com, se vorbeşte despre un bloc foarte interesant, cu totul neobişnuit, construit în Bucureşti în timpul boom-ului imobiliar din perioada interbelică. Este vorba de un bloc ridicat în 1938, în apropierea Pieţii Rosetti şi a Ministerului Agriculturii, situat pe Bd. Carol. Imobilul de locuinţe era desfăşurat pe subsol, parter şi 7 etaje, la care se adăuga penthouse-ul ce cuprindea etajele 8 şi 9.

Blocul era foarte modern pentru acele vremuri. Un reporter de atunci scrie un articol despre noul imobil, punând accent pe penthouse.

„Interiorul a fost o surpriză, oferind o superbă perspectivă (…) În interiorul apartamentului am avut impresia că m-am rătăcit într-un castel modern. Un hol mare care poate sluji de birou, de salon, de sală de bal şi de ce-ai mai voi, îţi deschide perspectiva unei alte încăperi, la care urci câteva trepte şi un etaj superior, unde te conduce o splendidă scară.

Bârne groase din lemn par că susţin tavanul (…) Un mare perete de cristal închide o parte a holului. (…) Dincolo se întinde terasa care e o mică grădină, împodobită cu flori.

O oglindă de colo va fi împodobit desigur cu 2 veacuri în urmă, salonul vreunui nobil veneţian. A fost adusă în ţara de bancherul Menelas Ghermani, ca să intre apoi în stăpânirea unui fost aghiotant al ţarului Nicolae, pentru a se statornici în cele din urmă, în interiorul acesta luminos şi liniştit (…)

Pereţii oferă ochiului piese interesante. Un Rubens, tablouri de Tonitza, Marie Laurencin, Mady Wechsler, stampe japoneze de mare valoare, hărţi rare. Iată de pildă o hartă a Principatelor romane de Rizzi Xanoni, datând din 1782. (…) Ochiul nu poate trece cu vederea o sumă de lucruri delicioase – un vechi ceas în formă de tablou, o farfurie din vesela lui Napoleon ce poartă stema imperială şi multe altele (…)

Un alt lucru esit din comun: ascensorul te duce direct în dormitor, fără să mai faci vreun ocol”. Wow! Lift care te duce direct în dormitor!

Din păcate, clădirea nu mai există astăzi, deci nici penthouse-ul minune, căci imobilul s-a prăbuşit la cutremurul din 4 martie 1977. Se observă din descriere că penthouse-ul era unul foarte luxos, fiind dotat cu tablouri valoroase (de exemplu, Rubens, care astăzi valorează milioane de dolari). Ce bogătaş din acele vremuri îl avea în proprietate? Existau zvonuri că penthouse-ul era deţinut indirect (prin intermediari) de către însuşi regele Carol al II-lea, şeful statului din acele vremuri, iar aici el îşi aducea „fetiţele” cu care întreţinea relaţii intime…

Imagine: utc-media.com
blank
Imagine: utc-media.com
blank
Imagine: utc-media.com

 • 31
 •  
 •  
 •  
  31
  Shares