S-a găsit o navă scufundată care conţine o comoară de 1 miliard de dolari


hms-victory Compania americană de explorări marine Odyssey Marine Exploration a anunţat recent descoperirea epavei faimoasei nave de război britanice HMS Victory, care s-a scufundat în 1744 în Canalul Mânecii şi care are la bord o comoară ce ar putea valora un miliard de dolari, relatează AFP. „Unul dintre cele mai mari mistere din istoria navală” a fost rezolvat prin localizarea vasului, „departe de unde se credea că s-a pierdut”, potrivit Odyssey. HMS Victory a fost nava „cea mai puternică şi mai avansată din punct de vedere tehnic din vremea sa”, a afirmat într-un comunicat Greg Stemm, unul dintre directorii companiei americane cu sediul la Tampa, Floria.

Vasul s-ar fi scufundat din cauza unei furtuni în apropiere de Casquets, stânci aflate în largul insulelor Normande, în 1744, când se întorcea din Spania. Cele 1.150 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa. HMS Victory a fost lansată în 1737. Aşa cum cere tradiţia Marinei britanice, nava amiral care i-a urmat, în 1765, a primit acelaşi nume, iar de la bordul său Nelson a dat ordine în timpul bătăliei de la Trafalgar, în 1805.

În cursul unei conferinţe de presă susţinută la Londra, Jason Williams, producător executiv al JMW Productions, care a filmat descoperirea, a afirmat că în perioada în care s-a scufundat nava au circulat informaţii potrivit cărora ar fi transportat patru tone de aur, echivalentul a 400.000 de lire sterline în epoca respectivă. „Astăzi valoarea se ridică la 125 de milioane de lire sterline, dar aceasta este numai o estimare bazată pe greutatea aurului. Ceea ce înseamnă că valoarea sa este de circa un miliard de dolari”, a adăugat el.

Guvernul britanic este proprietarul de drept al acestei comori, dar Stemm poartă în prezent negocieri cu Londra în vederea unei recompense. „Banii nu contează la fel de mult ca importanţa culturală şi istorică a descoperirii. Este un eveniment monumental, nu numai pentru Odyssey, ci şi pentru lume”, a spus el.

Compania americană a recuperat şi două tunuri de bronz care au permis identificarea oficială a epavei şi care sunt păstrate de Ministerul britanic al Apărării. Primul tun, mai mic, prezintă însemnele regelui George al II-lea, iar ce de al doilea, având o greutate de patru tone, singurul exemplar de tipul său rămas, pe cele ale lui George I.

Descoperirea navei Victory este a doua decoperire majoră pentru compania Odyssey, după ce în 2007 cercetătorii săi au identificat o comoară submarină ce conţinea 500.000 de monezi de argint şi sute de obiecte de aur. Această comoară a fost adusă în Statele Unite din Gibraltar, colonie britanică din sudul Spaniei. Locul exact al descoperirii a fost ţinut secret, iar Odissey se află în prezent în litigiu cu Madridul în acest dosar.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock