Pact cu diavolul: un vrăjitor avea orice femeie doar suflându-i în faţă

1.628 vizualizari

pact-cu-diavolulLouis Jean-Baptiste Gaufridi a fost un preot la Marsilia spre sfârşitul secolului al XVI-lea, despre el spunându-se că a fost vrăjitor. Se spune că, înr-o zi, în timp ce studia o carte despre magie, i s-a arătat diavolul. Cei doi au făcut cunoştinţă şi au început să vorbească. În aparenţă, încântat de frumoasele calităţi ale majestăţii sale încornorate, preotul a încheiat un pact cu el, cu condiţia să poată seduce câte fete şi femei ar dori, numai suflând asupra feţei lor. Aceasta l-ar fi ajutat să le cucerească fără să le mai îndruge verzi şi uscate.

Iată de ce Gaufridi a devenit în scurtă vreme teroarea soţilor şi a părinţilor, căci abia apuca să sufle peste faţa unei femei, că ea îi şi cădea la picioare. El s-a îndrăgostit de fiica unui nobil, Madeiaine de la Paluda, poveste devenită celebră prin caracterul ei diavolesc, atrăgând-o după metoda ştiută. Dar după o vreme, domnişoara, fie că era inconstantă, fie că era nemulţumită sau speriată, îl părăsi brusc şi se retrase într-o mănăstire a ursulinelor. Furios, Gaufridi a trimis o legiune de diavoli. Toate călugăriţele se crezură posedate de diavol. Vrăjitoria sărmanului preot a fost dovedită. O hotărâre a parlamentului din Provence l-a condamnat să fie ars pe rug în aprilie 1611. Fără îndoială, preotul trebuia pedepsit, dar numai ca libertin şi corupător, nu ca vrăjitor.

Iată extrase din „Mărturisirea făcută de Louis Gaufridi, preot din Marsilia, prinţ al magicienilor, de la Constantinopol la Paris, făcută în faţa a doi preoţi capucini de la mănăstirea din Aix, în ajunul Paştelui, 11 aprilie 1611„, tipărită la Aix, 1611.

„În urmă cu cinci-şase ani, începusem să citesc o carte de magie, pe care o aveam de la un unchi al meu. Tocmai în acel timp, mi s-a înfăţişat diavolul, cu chip de om, îmbrăcat solemn. (…) Două sau trei zile după promisiunea lui, diavolul s-a întors şi mi-a spus că voi putea stârni dragostea în orice fată sau femeie pe care aş dori-o, doar suflând asupra ei, având însă grijă ca răsuflarea mea să le ajungă în nări. (…) Mărturisesc că am suflat asupra multor femei, mulţumindu-mă să le văd transportate de iubire, fără să merg mai departe”.