„Bătălia whisky-ului”: origini scoţiene sau irlandeze?


whiskyRăspândit în toată lumea, faimosul whisky încă nu-şi cunoaşte părinţii adevăraţi. Cert este că arta distilării se cunoştea în Egiptul antic. Dar gâlceava britanică porneşte de la Sf. Patrick – patronul Irlandei, născut în Scoţia, pare-se – care ar fi importat metoda de preparare a licorii aducătoare de vertij, potrivit unei legende. Scoţienii pun pe masă un document în 1494 care reglementa distilarea malţului. Replică irlandeză vine cu citate din acelaşi secol, unde se evoca o băutură distilată din cereale şi aromatizată cu ierburi sălbatice.

„Apa-vieţii” (în galeză) – uisce beatha – avea pesemne numele prea greu de pronunţat după o duşcă zdravănă, aşa că a ajuns la uisge, apoi la uisky. Sună chiar… româneşte! În 1609, distileria Old Bushmills (Irlanda de Nord) eliberează prima licenţă oficială, iar după descoperirea Americii whisky-ul irlandez triumfă. În 1853 însă scoţianul Andrew Usher amesteca alcool de cereale cu o aromă puternică de malţ şi gata scotch-ul! De la începutul secolului trecut, supremaţia scoţiană nu a mai fost pusă în discuţie, astfel că, azi, nume ca John Walker, George Ballantine, James Chivas sunt cunoscute de toţi.


Lasă un comentariu