Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

China vrea să cumpere Facebook-ul. Aşteptăm cu nerăbdare cenzura generalizată asupra Internetului …

68

blankRecent, Business Insider a anunţat o ştire economică şocantă: se pare că China doreşte să cumpere o mare parte din Facebook, celebra reţea de socializare americană! Conform site-ului respectiv de afaceri, Beijing-ul ar fi angajat un fond de investiţii pentru a deţine acţiuni deţinute de foştii angajaţi Facebook. În plus, se zvoneşte că Citibank încearcă să obţină acţiuni Facebook în valoare de 1,2 miliarde de dolari, pentru două fonduri de investiţii străine: unul din Orientul Mijlociu şi celălalt din China.

Ar trebui ca Beijingului să i se permită să cumpere acţiuni din site-ul lui Mark Zuckerberg? Dacă statul chinez va deveni acţionarul principal al lui Facebook, nu va încerca el să cenzureze această reţea de socializare? Business Insider crede că nu trebuie să ne îngrijorăm, din mai multe motive: (1) China nu va deţine majoritatea în acţionariatul Facebook, ci doar o minoritate; (2) Beijingul va deţine acţiuni care nu-i dreptul la votul în Consiliul de Administraţie al Facebook, deci nu va putea lua decizii importante; (3) Acţionarii nu au dreptul să controleze ce este pe site.

Aceste argumente sunt convingătoare, dar să nu uităm faptul că statul comunist China investeşte în cumpărarea de site-uri nu numai în China, ci şi în afara ţării. Aceasta arată adevărata intenţie a liderilor chinezi: dorinţa de a controla media socială. Pe de altă parte, proprietarul şi şeful companiei Facebook, Mark Zuckerberg, a făcut o vizită în China în decembrie 2010, în speranţa că autorităţile comuniste îşi vor deschide porţile pentru accesul Facebook în China. El crede că “Facebook-ul ar putea fi un agent al schimbării în China, aşa cum a fost în ţări ca Tunisia sau Egiptul”. Dar, după experienţele dezastruoase ale lui Yahoo şi Google în China, fondatorul Facebook este atât arogant şi naiv. Aşa că, pentru a intra pe piaţa Chinei, el va trebui să facă multe compromisuri, care se referă, cu siguranţă, la cenzură.

Oricum, China se orientează bine dacă a început să cumpere companii în domeniul on-line-ului. “A mirosit” bine că adevărata putere constă în controlul asupra mediei. Aşteptăm cu nerăbdare cenzura…

Orgoni Crystal