„Aurul albastru” a fost descoperit în cantităţi impresionante în Brazilia


Cunoscut sub numele de „aur albastru”, cobaltul joacă un rol esențial în lumea modernă. De la crearea de noi tehnologii la tranziția la energie curată, cobaltul se află în interiorul bateriilor cu litiu și este un element cheie în acestea. În plus, este, de asemenea, folosit pentru a face airbag-uri, unelte diamantate, vopsele, oțel, magneți și multe altele. Există mai multe aplicații, atât comerciale, industriale și militare. Căutarea de cobalt a crescut intens în ultimii ani. Potrivit statisticilor, cererea, care a fost de 71.000 de tone în 2017, este de așteptat să ajungă la 222.000 de tone până în 2025, în principal odată cu popularitatea tot mai mare a vehiculelor electrice și tranziția globală către surse de energie „mai curate”.

Uniunea Europeană intenționează să pună capăt vânzării de vehicule noi alimentate cu benzină și motorină până în 2035. Aceasta înseamnă mai multe mașini electrice, cu alte cuvinte, cerere de mai mult cobalt pentru a avansa tehnologiile. Cererea de cobalt la nivel global pe piața vehiculelor electrice a crescut cu 60% numai în 2022; aşadar, cobaltul este strategic pentru viitorul economiilor cu emisii scăzute de carbon. Toată această situație nu ar fi o problemă dacă procesul de exploatare a „aurului albastru” nu ar fi atât de controversat, din cauza problemelor asociate cu poluarea, munca asemănătoare sclaviei și exploatarea minorilor. Și mai există o problemă iremediabilă: cererea este în creștere, dar resursa este finită.

Deși lumea are încă cantități semnificative de rezerve de cobalt, aceste rezerve sunt epuizate destul de repede. Și în această problemă cu cobaltul, Brazilia poate ajuta, deoarece are rezerve mari. Recent, studiile geologice au relevat prezența unor zăcăminte mari de „aur albastru” în mai multe regiuni ale Braziliei. În 2023, subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică, energie și mediu, José Fernandez, a anunțat că țara intenționează să investească în unele sectoare din Brazilia, inclusiv în extracția de minerale critice, precum cobaltul. Potrivit lui Fernandez, extinderea explorării metalelor aici este unul dintre obiectivele administrației americane, deoarece 80% din aceasta este concentrată în ţări precum China.

Potrivit secretarului José Fernandez, Brazilia are rezerve mari de minerale critice, doar îi lipsește capitalul pentru explorare. El a mai declarat că Statele Unite sunt gata să încurajeze companiile braziliene care lucrează în mod responsabil, respectând drepturile muncii și mediul.