O mare companie minieră britanică vrea să distrugă mediul înconjurător din regiunea râului Jadar din Serbia, pentru a exploata o mină de litiu


În valea râului Jadar din vestul Serbiei, gigantul minier Rio Tinto se pregăteşte pentru construcţia unei mine de litiu, amenințând terenul și mijloacele de trai din întreaga regiune. Rio Tinto este o corporație britanică-australiană cu sediul atât în Londra, Marea Britanie, cât și în Melbourne, Australia.

La începutul anilor 2000, Rio Tinto a descoperit un mineral în valea râului Jadar din Serbia, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de „Jadarit”. Este un mineral borosilicat de litiu și sodiu. Până acum, acesta este singurul loc de pe Pământ unde a fost găsit acest mineral special. Rio Tinto îl prezintă drept unul dintre cele mai importante zăcăminte de litiu din lume. Mina propusă a fi construită în Serbia este așteptată să furnizeze o valoare estimată la 10% din nivelul mondial al cererii de litiu.

Însă, Proiectul Jadar amenință peste 15.000 de gospodării agricole din localităţile Loznica, Sabac și Valjevo. Gospodăriile respective se confruntă cu exproprierea dacă nu își vând terenul. Proiectul se află în prezent în stadiul de fezabilitate (obținerea autorizațiilor, cumpărarea terenului, finalizarea documentației tehnice), dar Rio Tinto deja a angajat 2,4 miliarde de dolari pentru dezvoltare. Se estimează că întreaga construcție a minei va dura 4 ani. Rio Tinto prezice că mina va fi exploatată circa 40 de ani.

Totuși, localnicii nu se lasă fără luptă, pregătind proteste împotriva companiei Rio Tinto. Marija Alimpic, de la asociația „Protejaţi Jadar și Radevina”, a declarat: „Rezistența localnicilor crește, mânia lor crește. Suntem pregătiți să oprim construcția minei și suntem convinși că nu va exista nicio mină construită. Rămâne de văzut cât va dura până să se realizeze acest lucru.”

Litiul este folosit mod obișnuit în baterii (pentru aproape orice aparat mobil: telefoane mobile, laptopuri, mașini electrice, scutere electrice, căști bluetooth etc.), în tehnologii militare, în reactoare nucleare și nave spațiale.

Dar, cât de „verzi” sunt bateriile cu litiu? Impactul exploatării litiului este un studiu major în sine. Extracția litiului necesită cantități uriașe de apă, aproximativ 500.000 de galoane pe tonă de mineral. Mai mult de jumătate din resursele de litiu ale lumii se află în regiunile andine din Argentina, Bolivia și Chile, una dintre cele mai uscate regiuni de pe Pământ. În Salar de Atacama din Chile, litiul și alte activități miniere au consumat 65% din apa regiunii, provocând epuizarea apei subterane, contaminarea solului și alte forme de degradare a mediului, forțând comunitățile locale să abandoneze așezările ancestrale.

Pe de altă parte, comunitățile din Serbia se tem pentru deşeurile toxice în urma exploatării minei – acestea sunt reziduurile toxice de substanțe chimice, roci și apă rămase din procesele miniere. Scurgerile chimice pot fi fatale. În mai 2016, pești morți au fost găsiți în apele râului Liqi din Tibet, aceştia fiind contaminaţi de o scurgere chimică toxică din mina de litiu Ganzizhou Rongda, a companiei chineze BYD.


Lasă un comentariu