De ce în lume s-au construit oraşe imense, care au rămas nelocuite, pustii?

  •  
  •  
  •  
  •  

Adesea, sub influența multor circumstanțe, orașe întregi în lume, care au fost deja construite, rămân nelocuite. Avem în acest articol 4 exemple tipice.

1. Kanbashi. În nordul Chinei, se află orașul Kanbashi, proiectat pentru 300.000 de locuitori. Construit în perioada de „boom imobiliar” (de dinainte de 2008-2009), metropola promițătoare a rămas doar o investiție în domeniul imobiliar.

Criza financiară globală a redus semnificativ apetitul dezvoltatorilor și acum, unii dintre ei, încearcă în zadar să-şi recupereze o parte din investiția lor. Se gândesc chiar să arunce în aer turnurile goale și să vândă terenurile ocupate noilor investitori.

2. Sesenyi. La periferia orașului spaniol Seseña, între Madrid și Toledo, în plină expansiune a cererii imobiliare, miliardarul Francisco Hernando a construit un imens complex rezidențial cu 13.500 de apartamente, care a devenit cel mai mare din Europa construit de dezvoltatori privați.

În 2008, Hernando a predat peste 2.000 de apartamente creditorilor proiectului, dar autoritățile au oprit vânzările din cauza lipsei de apă potabilă și a infrastructurii. În plus, Hernando a fost acuzat de evaziune fiscală și luare de mită, în urma cărora a fost obligat să renunțe la construcții și să fugă în Guineea Ecuatorială.

blank3. Kijondong. Orașul nord-coreean Kijondong, situat lângă zona demilitarizată, este adesea denumit „oraş de propagandă”. Aceasta este singura așezare din Coreea de Nord complet închisă care poate fi observată de pe teritoriul Coreei de Sud.

Kijondong pare a fi nelocuit în multe părţi. Lumina se aprinde câteodată strict în aceleași părți ale clădirilor și doar la anumite moment. Ocazional, muncitorii din construcții, soldații și femeile care curăță ferestrele sunt observaţi în oraș.

blank4. Kilamba. Compania chinezească International China Investment Corporation for Property Management a construit orașul Kilamba, la 30 km de Luanda, capitala Angolei. 750 de clădiri rezidențiale cu opt etaje au fost proiectate pentru a găzdui 500 de mii de persoane. Tot acolo au fost construite mai mult de o sută de centre comerciale și zeci de școli.

În ciuda finalizării construcției, doar 220 de apartamente au fost vândute în Kilamba până acum, deoarece marea majoritate a angolezilor nu-și permit să cumpere apartamente chiar și cu ajutorul creditelor ipotecare.

blank


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu