Cică nu sunt bani: bogaţii lumii au furat 21 de trilioane de dolari… Cât s-a furat în România?


Am citit o știre alarmantă pe ziare.com despre evaziunea fiscală a bogaţilor lumii:

„Elita globală a super-bogătaşilor are cel puţin 21 de mii de miliarde de dolari ascunşi în paradisuri fiscale, cifra valabilă la sfârşitul lui 2010, potrivit unui nou studiu. Cifra este echivalentă cu economiile SUA şi Japoniei la un loc, scrie BBC.

Studiul „The Price of Offshore Revisited” a fost scris de James Henry, fost economist şef al firmei de consultanţă McKinsey, la comanda Tax Justice Network. Henry susţine că 21 de mii de miliarde este o cifră optimistă şi că adevărata cifra ar fi de 32 de mii de miliarde de dolari.

Pentru studiul său, Henry a utilizat date provenind de la Bank of Internaţional Settlements, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi guverne. A analizat doar banii depuşi în bănci şi conturi de investiţii, fără a pune la socoteală alte bunuri precum proprietăţi şi iahturi.

Studiul survine în contextul în care publicul şi politicul sunt îngrijoraţi, în ultima vreme, de evaziunea fiscală. Unele autorităţi, precum cele din Germania, au plătit pentru informaţii cu privire la suspecţii de evaziune fiscală.

Henry subliniază că fondurile private din paradisurile fiscale reprezintă „o uriaşă gaură neagră în economia globală”.

Păcat că ştirea de pe ziare.com este una scurtă, articolul original de pe Guardian fiind mult mai cuprinzător. Pentru că partea interesantă urma acum:

Analiza detaliată sugerează faptul că pentru multe ţări în curs de dezvoltare valoarea cumulativă a capitalului care a ieşit din economiile lor începând cu anii 1970 ar fi mai mult decât suficientă pentru plata datoriilor care le au.

Ţările bogate în petrol, cu o elită internaţională mobilă, au fost cele mai afectate de dispariţia bogăţiilor lor în conturi din bănci offshore, în loc ca acestea să fie investite în ţara de baştină. Astfel, aproape 500 de miliarde de lire sterline au părăsit Rusia de la începutul anilor 1990, 197 de miliarde de lire sterline Arabia Saudită şi 196 de miliarde de lire sterline Nigeria.

„Problema o reprezintă faptul că activele din aceste ţări sunt deţinute de un număr mic de indivizi bogaţi, în timp ce datoriile ţărilor respective cad pe umerii oamenilor obişnuiţi, prin guvernele lor”, spune raportul.

Aşadar, dacă toţi ar fi cinstiţi, omenirea ar avea bani suficienţi pentru ca să nu mai existe sărăcie şi foamete în lume. Dar, datorită lăcomiei fără margini al unora, mulţi oameni de pe această planetă trăiesc efectiv într-o sărăcie lucie. Chiar dacă nu apare în raport, şi cazul României este asemănător cu cel al Rusiei şi Nigeriei. După 1990, averi uriaşe s-au format şi s-au scurs din ţară, în urma privatizărilor frauduloase şi a furturilor din diverse contracte. Apreciez că peste 100 de miliarde de euro au ieşit din România în ultimii 20 de ani, în conturile offshore ale unor politicieni şi oameni de afaceri cunoscuţi. Cu banii aceştia, România şi-ar fi putut plăti toate datoriile care le mai are. Dacă un hacker ar reuşi să afle beneficiarii conturilor offshore din străinătate, cred că ne-am face cruce să aflăm câţi politicieni corupţi avem în ţara asta…

P.S. Despre conturile offshore, puteţi citi un articol cuprinzător aici: https://www.lovendal.ro/wp52/imperiul-diavolului-bancile-offshore-locul-in-care-elita-globala-isi-ascunde-banii/.


Lasă un comentariu