Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Lloyd’s, compania care asigură până şi nasul vedetelor

113

LloydsCel mai faimos concern de asigurări din lume, Lloyd’s of London, care i-a asigurat nasul lui Jimmy Durante, degetele lui Liberace şi diamantele lui Elizabeth Taylor, a fost iniţial o cafenea, iar rolul pe care şi-l asumă în prezent este înţeles greşit de mulţi oameni.

Lloyd’s este o piaţă internaţională de asigurări. Compania nu încheie propriu-zis asigurări, ci încurajează licitaţiile pentru poliţe între diferite companii asigurătoare, membre ale sale, ce acceptă asigurările în nume propriu şi preiau riscul în întregime.

Lloyd’s a apărut în secolul al XVII-lea ca o cafenea, un loc de întâlniri mondene, frecventat de către negustori, bancheri şi agenţi de asigurări. Curînd, oricine voia să încheie o asigurare de transport maritim ştia că are şanse mai mari să găsească un agent de asigurări sorbind cafea de import la Lloyd’s, decât la sediul companiei.

Proprietarul Edward Lloyd a început apoi să le furnizeze clienţilor săi informaţii referitoare la transporturi maritime, adunate din docuri de pe la marinari, astfel că agenţii de asigurări aveau mai mult de câştigat dacă frecventau cafeneaua lui Lloyd. După un timp, el ajunsese să controleze piaţa poliţelor de asigurare ce se încheiau în cafenea, următorul pas fiind în mod firesc acela al creării unui grup de agenţii de asigurări maritime.

Odată cu creşterea puterii maritime a Imperiului Britanic, Lloyd’s of London a devenit un concern dominant al pieţei asigurărilor maritime şi un simbol al stabilităţii naţionale. Ulterior, compania a adăugat pe lista sa de asigurări şi pe aceea împotriva incendiilor, alături de alte riscuri derivate din deţinerea unei proprietăţi.

Orgoni Crystal