De ce în ultimul timp se fabrică produse cu o calitate atât de scăzută? De vină e „cursa către abis”…


V-ați întrebat vreodată de ce companiile continuă să producă produse de calitate scăzută, care nu sunt numai dăunătoare pentru oameni, ci și pentru planetă? De vină este aşa-zisa „cursa către abis”, un concept care ne poate ajuta să ne scoatem din minte ideea că marile companii sunt doar malefice și lipsite de etică și ne permite să începem să vedem puțin mai clar problema.

Aşadar, ce este „cursa către abis”? Ea se referă la o situație competitivă în care o companie, un stat sau o națiune încearcă să coboare prețurile concurenței, prin sacrificarea standardelor de calitate sau a siguranței lucrătorilor (de multe ori sfidând reglementările) sau reducând costurile cu forța de muncă.

Probabil ați recunoscut că acest lucru se întâmplă în lumea noastră. Apple își schimbă calitatea componentelor pentru a economisi bani și a concura mai bine pe piață. Rezultatul este un produs mai scump, care este mai prost.

Să ne uităm la un exemplu ipotetic. Patru companii încep să producă cereale pentru micul dejun pentru copii. La începutul afacerilor lor, companiile folosesc ingrediente de înaltă calitate, poate chiar organice, pentru a-și vinde produsele. Nu există zaharuri, coloranţi sau E-uri rele adăugate. Odată cu trecerea timpului, companiile câștigă bani concurând între ele, dar în cele din urmă, acționarii unei companii încep să se simtă puțin îngrijorați în timpul unei recesiuni economice și își doresc mai multe profituri ale investițiilor lor. Pentru a-i liniști pe acționari, compania respectivă decide că vor reduce costurile pentru a crește profiturile. Își schimbă grâul de înaltă calitate cu un omolog mai ieftin. Adaugă în produsele lor tot felul de coloranți artificiali. Acest lucru nu numai că reduce costul produsului lor cândva de înaltă calitate, dar acum creează și o dependență de acest produs la copii.

În încercarea de a ține pasul cu profiturile în scădere, celelalte companii încep să urmeze exemplul și să vină cu propriile modalități de a economisi bani cu cerealele lor. La urma urmei, dacă nu o fac, vor pierde şansa de a rămâne în afaceri. Acest joc va continua și va continua până când calitatea alimentelor devine din ce în ce mai proastă. Profiturile companiilor cresc, dar sănătatea colectivă a societății pierde.

Ați putea argumenta că, derulând afaceri în acest fel, angajăm mai mulți oameni și, prin urmare, crește calitatea vieții. Dar problema cu acest argument este că noi jucăm un joc trucat pe care l-am inventat și unul pe care îl putem schimba. Motivul principal pentru care continuăm jocul nostru actual este că am fost convinși că acesta este cel mai bun lucru pe care îl putem face. Acceptăm acest lucru deoarece marea majoritate dintre noi nici măcar nu pune la îndoială sau înțelegem cum sunt manipulate sistemele noastre. Aşa e – o piață mare pentru produse de calitate scăzută va exista întotdeauna.

Soluția? Aceasta este partea cea mai grea a acestei discuții. Soluția la o astfel de problemă nu este neapărat centrată pe lobby-ul guvernului pentru a subvenționa ingredientele organice, astfel încât companiile de cereale pentru micul dejun să poată oferi cereale de calitate superioară la un preț mai mic, de exemplu. Poate că acest tip de acțiune poate crea o soluție izolată pe termen scurt, dar ce alte probleme vor apărea din trecerea subvențiilor? Cine va suporta totul? Oamenii vor să fie impozitați mai mult?

De aceea, trebuie să ne gândim împreună la un nou sistem. Majoritatea oamenilor nu își pot imagina o altă societate în afară de ceea ce avem în prezent, dar aceasta este singura noastră opțiune. Poate că am putea reuni mințile pentru a vorbi despre o reproiectare complet diferită a societății, care pune calitatea vieții și prosperitatea umană în fruntea listei de priorități.

Societatea noastră actuală nu acordă prioritate calității vieții pentru toți oamenii. Nici nu acordă prioritate prosperității planetei, animalelor și oamenilor. Cum să aşteptăm ca o lume să producă o calitate înaltă a vieții atunci când nu este, literalmente, prioritatea structurilor societale pe care este construită?


Lasă un comentariu