Incredibila istorie a ceasurilor japoneze „Seiko”: de la orologii de perete şi până la ceasuri solare GPS


Cine nu a auzit de ceasurile japoneze Seiko? Sunt poate unele dintre cele mai bune ceasuri din lume, dar compania japoneză a devenit celebră şi datorită inovării permanente pe care a depus-o în cei peste 140 de ani de activitate. Povestea lui Seiko a început în 1881, când un antreprenor de 21 de ani, Kintaro Hattori, a deschis un magazin care vindea și repara ceasuri în centrul capitalei Tokyo. Doar 11 ani mai târziu, în 1892, domnul Hattori a înființat fabrica de ceasuri „Seikosha”, într-un atelier dezafectat, aici producându-se mai întâi ceasuri de perete. Interesant e faptul că în limba japoneză „Seikosha” este format din două cuvinte: „Seiko” care înseamnă „minut” sau „succes” și „sha” care înseamnă „casă”. Aici, Kintaro Hattori și-a produs primele ceasuri, iar acestea au marcat începuturile unei companii care urma să devină unul dintre cei mai importanți producători de ceasuri din lume.

În acest articol, vom explora împreună lunga istorie a Seiko și puteţi vedea multe dintre ceasurile sale emblematice.

1913 – Laurel, primul ceas de mână realizat în Japonia. La începutul secolului XX, ceasurile de buzunar erau încă foarte populare în Japonia și erau doar câteva ceasuri de mână importate în ţara din Orientul Extrem. Kintaro, totuși, era hotărât să fie „cu un pas înainte” și s-a angajat în sarcina grea de a crea primul ceas de mână din Japonia. În 1913, a reușit și a fost scos pe piaţă „Laurel”. În primele zile, compania a fost capabilă să producă doar 30 – 50 de ceasuri pe zi.

1924 – Primul ceas de mâna marca „Seiko”. În 1923, marele cutremur din Kanto a distrus sediul companiei și fabrica Seikosha. Trebuia un nou început; imediat după cutremur, compania a creat un nou ceas și a fost pus în vânzare în decembrie 1924. A fost primul care a purtat numele Seiko, ce a fost introdus în lume.

1959 – „Gyro Marvel”, primul ceas cu întoarcere automată. Acesta este primul ceas cu întoarcere automată, echipat cu sistemul patentat de Seiko – „pârghie magică”. Pârghia magică este un mecanism inovator de întoarcere automată care utilizează eficient „sistemul cu pârghie cu gheare” pentru a transmite puterea greutății oscilante în ambele direcții. Pârghiile magice sunt încă folosite astăzi în ceasurile cu întoarcere automată ale Seiko, vândute pe piață.

1964 – Primul ceas japonez echipat cu cronometru. Primul ceas de mână fabricat în Japonia şi echipat cu cronometru, a fost introdus de Seiko în 1964, anul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Şi el arăta aşa cum se vede în fotografia de mai jos.

1965 – Primul ceas japonez pentru scufundare subacvatică. Primul ceas subacvatic fabricat în Japonia, rezistent la apă până la o adâncime de 150 de metri, a fost produs de Seiko în 1965. El a fost proiectat pentru a rezista la presiunea mare a oceanului şi a fost desemnat pentru utilizare de către cea de-a 8-a expediție japoneză de cercetare în Antarctica.

1969 – Primul ceas cu cronograf automat din lume. Seiko a creat primul cronograf automat din lume, cu „pârghie magică”, cu „roată pe coloană” și „ambreiaj vertical”.

1969 – Prezentarea primului ceas cu quartz din lume, „Seiko Quartz Astron”. Primul ceas cu quartz din lume, Seiko Quartz Astron a fost introdus la Tokyo pe 25 decembrie 1969. A oferit performanțe de neegalat, abaterea faţă de ora exactă fiind de doar 5 secunde pe lună, de 100 de ori mai precis decât orice alt ceas, funcţionând continuu timp de 1 an sau de 250 de ori mai mult decât majoritatea ceasurilor mecanice. Începuse revoluția cuarțului.

1973 – Introducerea primului ceas din lume, cu quartz LCD cu 6 cifre. Acest ceas complet electronic a folosit primul afișaj cu cristale lichide din 6 cifre din lume, pentru a afişa în mod continuu orele, minutele și secundele pe un ecran cu cristale lichide cu efect de câmp. Acest ceas digital revoluționar a atras o atenție largă în întreaga lume, atunci când a fost comercializat pentru prima dată în octombrie 1973. LCD-ul era de lungă durată (50.000 de ore, adică peste 5 ani) și avea o bună funcționare. O lampă furniza suficientă iluminare pentru a face cifrele de pe afișaj ușor de citit chiar și în întuneric.

1975 – Introducerea primului ceas digital multifuncţional din lume. În 1975, Seiko a lansat primul ceas digital de cuarț din lume cu cronograf. Acesta putea înregistra până la o precizie de 1/10 secunde, şi încorpora şi o lumină internă, astfel încât să poată fi văzută clar în întuneric. A devenit un succes uriaș și a creat piața pentru ceasurile digitale cu funcții multiple.

1975 – Prezentarea primului ceas subacvatic din lume cu carcasă din titan, „Professional Diver’s 600m”. Într-o zi din 1968, inginerii Seiko au primit o scrisoare de la un scafandru profesionist din prefectura Hiroshima. Scrisoarea i-a șocat pe inginerii Seiko, prin descrierea vie a tensiunilor puse pe un ceas subacvatic profesionist, purtat de scafandri care se scufundă până la adâncimi de 350 de metri. Seiko a acceptat provocarea. După 7 ani de cercetări, a fost creat „Professional Diver’s 600m”, primul ceas subacvatic din lume cu carcasă din titan; a fost stabilit un nou standard pentru ceasurile profesioniste pentru scafandri.

1983 – Primul ceas din lume cu înregistrare vocală. „Voice Note” este primul ceas din lume echipat cu o funcție de înregistrare vocală. Sunetul pentru maximum 8 secunde poate fi înregistrat și redat ca o notă vocală. De asemenea, redă o alertă vocală la o oră setată.

1988 – Introducerea primului ceas din lume „Kinetic”, fără schimbarea bateriei. Din momentul în care a luat naștere ceasul cu quartz, Seiko s-a străduit să creeze tehnologii fără schimbare a bateriei. În 1977, Seiko a introdus ceasul alimentat cu energie solară și, în 1986, un ceas de cuarț cu sistem generator de întoarcere manuală. În 1988 a venit marea descoperire; Seiko Kinetic, un ceas cu greutate oscilantă care transforma mișcarea purtătorului în electricitate și, astfel, alimenta mișcarea cu quartz.

1990 – Introducerea primului ceas subacvatic computerizat din lume: Scubamaster. Acest ceas profesionist era echipat cu un senzor de apă și un senzor de adâncime, afișând timpul și adâncimea de scufundare, informații vitale pentru scafandri.

2005: Introducerea primului ceas analogic solar din lume, cu 3 benzi radio. Seiko a comercializat în 2005, primele ceasuri analogice, radio controlate, alimentate cu energie solară, capabile să se sincronizeze cu timpul standard din trei țări (Japonia, SUA și Germania), primul dispozitiv de acest tip din lume.

2012 – Prezentarea primului ceas GPS solar din lume, Seiko Astron GPS Solar. Prin dezvoltarea propriului receptor GPS patentat, cu consum redus de energie, Seiko a reușit să creeze un ceas care poate recepționa semnale GPS și poate identifica date de fus orar, folosind rețeaua globală de sateliți GPS. Recunoaște toate cele 39 de fusuri orare de pe pământ. Acest ceas inovator se numește Seiko Astron. La fel ca celebrul său predecesor din 1969, care a fost primul ceas cu quartz din lume, noul Seiko Astron introduce o nouă eră a tehnologiei de cronometrare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock