Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Hosni Mubarak, cel mai bogat om din lume, cu avere de 70 de miliarde de dolari

258

blankPreşedintele Egiptului Hosni Mubarak a plecat de la conducerea Egiptului, dar cu tot cu bani. Într-adevăr, el nu se află pe lista Forbes a celor mai bogaţi 100 de oameni de pe planetă, dar, cu siguranţă, ar merita să se afle chiar în fruntea acestei liste! Cotidianul britanic The Guardian, citând diferite surse din Orientul Mijlociu, evaluează averea fostului preşedinte egiptean la 40-70 de miliarde de euro; cum cel mai bogat om de pe planetă, mexicanul Carlos Slim, are o avere de 54 de miliarde de dolari, urmat îndeaproape de Bill Gates (53 de miliarde de dolari), e posibil ca Mubarak şi familia sa să se afle în topul absolut al bogătaşilor lumii.

Dar cum a reuşit Mubarak să facă o avere atât de uriaşă? Desigur, el a fost militar şi nu om de afaceri; dar conducerea unei ţări timp de 30 de ani într-un mod dictatorial, i-a permis lui Mubarak să strângă atâţia bani încât se apropie chiar de PIB-ul României! “Nu există nicio contabilitate şi nici nu e nevoie de transparenţă”, a explicat Prof. Amaney Jamal, de la Universitatea din Priceton. “El a fost capabil să intre în sfera economică şi să beneficieze din monopoluri, mită, taxe şi nepotism. Toate acestea i-au garantat un profit bun”.

Averea lui Mubarak a fost făcută, fără îndoială, pe spatele poporului, căci PIB-ul Egiptului e doar de 6.200 dolari pe locuitori, ţara ocupând locul 136 în rândul statelor lumii în ceea ce priveşte nivelul de trai. Oricum, estimarea averii lui Mubarak va fi foarte greu de făcut, dacă nu, imposibil. Cu siguranţă că banii săi nu se află toţi într-un seif dintr-o bancă egipteană, aşteptând să fie număraţi. Şi plecarea sa întârziată de la conducerea Egiptului (la peste 3 săptămâni de la începerea revoltelor de stradă), i-au permis lui Mubarak să-şi transfere o parte semnificativă din averea sa. E adevărat că guvernul Elveţiei a anunţat că va bloca temporar toate conturile bancare ce ar putea avea legătură cu fostul dictator, dar asta nu înseamnă că banii se vor întoarce automat poporului egiptean.

Se pare că familia lui Mubarak deţine importante proprietăţi în Londra, New York şi Beverly Hills, precum şi în jurul celebrei staţiuni egiptene Sharm El Sheikh. Ce “mişto” e să fii dictator!

Orgoni Crystal