Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Trăim într-o lume a creaturilor periculoase, care îşi pot schimba forma!


Articolul pe care urmează să-l citiți tratează un subiect despre care mulți oameni ar putea presupune că intră exclusiv în domeniul legendei urbane. Totuşi, e greşit a gândi aşa; schimbarea formei fiinţelor („shapeshifters” în limba engleză) nu apare doar în povestirile SF sau în filmele de la Hollywood. Oricât de incredibil ar părea, „cei care îşi schimbă forma” sunt chestii destul de reale.

În aprilie 2016, o poveste foarte ciudată a apărut în nordul Angliei. Și nu doar presa locală, ci și cea națională, a fost preocupată să urmărească povestea ciudată și sinistră a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Vârcolacul din Hull” – o creatură imensă, înaltă de 2,5 metri, cu trupul acoperit de păr. Cazul a fost remarcabil pentru faptul că mai mulți dintre martori au susținut că fiara s-a schimbat sub forma unui monstru teribil și urât dintr-o vrăjitoare bătrână cu mantie neagră.

Să ne întoarcem acum în trecut, în închisoarea Newgate din Anglia, în a doua parte a anilor 1500. Atunci, ea și-a câștigat reputația ca fiind un adevărat iad. În acea perioadă, hrana pentru locuitorii Londrei era la cel mai scăzut nivel; malnutriția, foametea și moartea erau la ordinea zilei. În spatele zidurilor din Newgate, însă, lucrurile erau și mai rele. Textele și manuscrisele vechi povestesc despre scenarii de coșmar, în care prizonierii înfometați și disperați se mâncau între ei de foame. Într-un manuscris din acele vremuri, scris de Samuel Rowlands, „The Blacke Dogg of Newgate” („Câinele negru de la Newgate”), se vorbeşte de faptul că în apogeul teribilei activități canibaliste, un câine negru uriaș s-a manifestat brusc într-una dintre celulele mai mari, în celulă în care se aflau mai mulţi criminali. Câinele negru cu ochii roșii s-a dezlănțuit prin cameră, sfâșiind trupurile prizonierilor slăbiţi. După ce întreaga celulă s-a transformat în ceea ce părea un abator macabru, prizonierii murind rapid și violent, monstruosul câine a dispărut brusc. Se vorbește faptul că acel câine supranatural ar fi fost forma schimbată a unuia dintre prizonieri. El ar fi fost un bărbat care fusese devorat de colegii săi prizonieri cu câteva zile mai devreme și care se întorsese sub forma unui câine diabolic pentru a-și realiza propria răzbunare.

Acum, să ne ducem până în îndepărtata Alaskă şi să vorbim de Kushtaka (sau Kooshdakhaa) – o creatură monstruoasă, manipulatoare și uneori mortală, care este o parte de bază a folclorului nativilor americani care trăiesc predominant în statul Alaska, dar și în alte părți de pe coasta de nord-vest a Pacificului. Dennis Waller este unul dintre experții de top în Kushtaka. El notează în cartea sa din 2014, „În căutarea lui Kushtaksa”, că această creatură nu este, la propriu, jumătate om – jumătate vidră, ci mai degrabă, poate lua ambele forme. Dar lucrurile nu se termină aici: Kushtaka se poate manifesta și sub formă de lupi giganți – și de foarte multe ori sub forma unor lupi bipezi, verticali – umanoizi mari, păroși, deloc diferiţi de Bigfoot.

Şi acum, să ne uităm la o altă fiară ciudată: Wendigo. Monstrul este de obicei descris ca fiind unul înalt și violent, care cutreieră pădurile din nord-vestul Pacificului, cele mai nordice state ale SUA și Canada. Este o fiară umanoidă mare, care mănâncă din carnea umană. Există, totuși, un alt aspect al tradiției care înconjoară legenda Wendigo – şi anume faptul că, dacă o persoană mănâncă carne umană, el / ea se poate transforma într-un Wendigo. Wendigo se pare că are şi capacitatea de a prelua controlul asupra minții noastre – întotdeauna din motive teribile și îngrozitoare. În acest sens, pe lângă schimbarea formei, există și ceea ce am putea numi un proces de schimbare a minții.

Dintre toți „schimbătorii de forme” care populează lumea noastră, nu există nicio îndoială că cei mai de temut dintre toți sunt Djinnii. Sunt entități extrem de periculoase și manipulatoare care pot lua diferite forme, exact așa cum consideră de cuviință. Djinii reprezintă o parte semnificativă din tradițiile și învățăturile islamice antice; bineînțeles că ei apar în paginile Coranului. Legenda musulmană susține că djinii sunt formați dintr-o formă de „foc fără fum”. Cercetătorul Rosemary Ellen Guiley a sugerat că acest lucru ar putea fi un mod antic de a descrie ceea ce, astăzi, am numi plasmă. Se ştie că plasma este o stare a materiei, care este adesea considerată un subset de gaze, dar cele două stări se comportă foarte diferit. Ca și gazele, plasmele nu au formă sau volum fix și sunt mai puțin dense decât solidele sau lichidele. Dar, spre deosebire de gazele obișnuite, plasmele sunt formate din atomi în care unii sau toți electronii au fost îndepărtați și nucleele încărcate pozitiv, numiți ioni, circulă liber.

În ceea ce privește calitățile de schimbare a formei ale Djinnului, acestea sunt atât de multe şi variate. Câinele negru fantomă cu ochi strălucitori este una dintre cele mai preferate forme în care va apărea un djinn, și mai ales atunci când dorește să opereze în lumea noastră. Dar djinnul poate lua şi forma unui șarpe. Într-adevăr, conform tradiției islamice, dacă un șarpe intră în casa cuiva, este posibil să nu fie un șarpe normal, obișnuit. După toate probabilitățile, spune vechea tradiție, este un Djinn schimbător de forme. Cercetătoarea Rosemary Ellen Guiley, în cartea sa, „The Vengeful Djinn” („Djinnul răzbunător”) sugerează că această creatură din alte lumi se manifestă și în numeroase alte forme: extratereștri, spirite de oameni care au trăit cândva, zâne, creaturi care intră în domeniul criptozoologic și chiar îngeri. Atât de inteligent, manipulator și viclean este Djinnul, încât este incredibil de dificil să determinați care dintre cele de mai sus este real și care nu este altceva decât un Djinn deghizat. Și asta este valabil și pentru toți „shapeshifterii”.