Cum Steve Jobs şi alţi ingineri de la Apple au furat idei geniale de la Xerox şi au devenit astfel nr.1 în calculatoare


În 1979, pe când Steve Jobs (co-fondatorul firmei Apple) era un tânăr de numai 24 de ani, viziunea acestuia l-a condus pe un drum ce avea să revoluționeze modul în care folosim calculatorul. „Am vizitat Xerox PARC. A fost o vizită foarte importantă. Îmi aduc aminte că mi-a fost arătată o interfață grafică foarte rudimentară. Era incompletă, iar o parte a ei funcționa greșit, dar sămânța ideii era acolo, în zece minute, mi-a fost clar că fiecare calculator urma într-o bună zi să beneficieze de un asemenea mod de interacțiune cu utilizatorul. Știam lucrul acesta, îl simțeam în fiecare celulă a corpului. Nu se știa cu siguranță numărul anilor necesari pentru ca această predicție să se împlinească, nu se știa numele companiilor ce vor câștiga și numele companiilor ce vor pierde această cursă. Cu toate acestea, era sigur că, în viitor, toate calculatoarele vor pune la dispoziția utilizatorului o asemenea interfață”, spunea Steve Jobs mai târziu.

Jobs s-a întors la Apple cu o misiune, simțindu-se înflăcărat de noul său scop. El voia ca întreaga echipă de programare să facă un tur al PARC (Palo Alto Research Center — Centrul de Cercetare de la Palo Alto). Inginerii de la PARC au inventat imprimanta cu laser, Ethernet-ul și multe alte inovații care au schimbat lumea. La sfârșitul anilor ’70, PARC dezvolta o interfață grafică (GUI — graphical user interface), care permitea utilizatorului să interacționeze cu calculatorul prin intermediul pictogramelor de pe ecran, în locul interacțiunii prin intermediul liniei de comandă. Imediat ce Jobs a văzut invenția, a știut că aceasta va ajuta la realizare viziunii sale, de a oferi calculatoare oamenilor obișnuiți. Inginerii de la Apple văzuseră în viitor inovaţia „mouse”-ului, cel care mișca cursorul pe suprafața ecranului, interacționând cu pictogramele.

Cel puțin unul dintre fondatorii PARC, Adele Goldberg, a avertizat mai-marii companiei Xerox că urmau să dezvăluie un secret ce ar trebui păstrat cu strășnicie. Aceștia nu au luat în seamă sfatul. Mai mult chiar, ei au hotărât ca lui Jobs și echipei acestuia să le fie acordat un tur, pentru a le fi prezentate invențiile companiei. Această decizie s-a dovedit a fi una dintre cele mai rele din istoria corporațiilor (mai puțin pentru Apple). Jobs și echipa sa au fost călăuziți într-un tur al PARC. Inginerul PARC Larry Tesler a declarat: „După o oră de privit demonstrații, aceștia programatorii Apple au înțeles mai bine cum funcționa tehnologia noastră și ce însemna aceasta, în general, decât înțelese oricare dintre directorii Xerox, cărora le arătaserăm aceste lucruri ani la rândul.” Tesler, sesizând oportunitatea istorică ce i se prezenta, avea să se alăture echipei Apple la scurt timp după aceasta.

„Directorii Xerox nu aveau nici cea mai mică idee cu privire la importanța calculatoarelor și nu înțelegeau ce pot acestea să facă“, spunea Jobs. „Astfel, ei s-au ales cu înfrângerea, în locul a ceea ce trebuia să fie cea mai mare victorie din istoria industriei calculatoarelor. Xerox ar fi putut foarte bine să fie astăzi liderul de piață al acestei industrii.”

Inginerii care lucrau la Xerox nu au înțeles implicațiile a ceea ce se întâmpla chiar sub ochii lor, deoarece nu aveau viziune. Pasiunea fără viziune nu înseamnă nimic. Pentru inovație, amândouă sunt necesare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO