Un studiu de la Harvard sugerează că Apple îşi sabotează intenţionat vechile telefoane iPhone, pentru a se cumpăra noile modele


Studiul din acest articol e ceva mai vechi, dar, odată cu lansarea noilor modele de iPhone (8 şi X), poate că ar trebui să îl readuc aminte la cunoştinţa publicului pentru a arăta cât de neetic (imoral) se comportă unele mari corporaţii faţă de consumatori.

Un studiu din 2014, realizat de studenta Laura Trucco de la Universitatea Harvard a arătat câteva rezultate destul de interesante. Iată un grafic interesant care sugerează faptul că, în cele mai multe din cazuri, iPhone-ul vechi al cuiva încetineşte semnificativ (se mişcă mult mai greu) chiar înainte ca Apple să lanseze versiunile mai noi de iPhone. Graficul arată că aceasta este o tendință care s-a întâmplat nu doar o singură dată, ci în mod constant în decursul mai multor ani.

De ce? Utilizatorul iPhone văzând că telefonul lui se mişcă mai greu, se gândeşte că acesta e deja „depăşit” şi îşi doreşte să îşi cumpere noua versiune de telefon. Aceasta ne duce cu gândul că Apple ar fi putut instala în sistemul de operare iOS al telefonului un program sau mai multe linii de comenzi care să încetinească funcţionalitatea smartphone-ului.

Mai jos se poate observa graficul Google cu căutările mondiale pe Internet ale cuvintelor „iPhone slow”, adică „iPhone se mişcă greu”, care cresc foarte mult înainte de lansarea noilor telefoane iPhone, ceea ce nu poate fi o simplă coincidenţă.

Mai jos, puteţi vedea un grafic pentru telefonul Samsung Galaxy (marele rival al lui iPhone), unde, înainte de lansarea noilor modele de telefoane, nu se mai repetă aceeaşi poveste când se caută pe Internet cuvintele-cheie „Samsung Galaxy slow”, adică „Samsung Galaxy se mişcă greu”:

Mulți au speculat că Apple ar putea, de fapt, să-și saboteze în mod intenționat propriile dispozitive pentru afaceri. Catherine Rampell de la „New York Times” a sugerat că Apple ar putea face în mod intenționat actualizări mai noi ale soft-ului pentru a funcționa mai greu cu dispozitive mai vechi.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailymail.co.uk


Lasă un comentariu