De ce furnizorii de servicii de telecomunicaţii ne spun să ne oprim 5G-ul de la smartphone-uri?


Deşi titlul pare a fi conspiraţionist, de fapt el nu este. Aşa cum spune şi articolul de pe pcmag.com, mai mulţi furnizori de servicii de telefonie mobilă şi Internet din SUA, ca Verizon şi T-Mobile, le recomandă utilizatorilor să-şi închidă 5G-ul de la smartphone-uri, şi asta nu doar pentru a economisi bateriile.

Verizon a publicat pe Twitter un tweet (acum șters), care le spunea oamenilor să activeze [4G] LTE pe iPhone-urile lor pentru a economisi bateria. Pe un iPhone recent, asta înseamnă oprirea 5G-ului.

Furnizorul T-Mobile a publicat o serie de pagini de asistență pentru dispozitive (vedeţi mai jos), care sugerează trecerea de la 5G la 2G pentru a păstra bateria, ceea ce este cu adevărat amuzant. Acest lucru va face ca telefonul dvs. pur şi simplu să nu funcționeze.

Relația dintre 5G și consumul bateriei este una complicată. Prima generație de telefoane 5G s-au bazat pe modemul Qualcomm X50, care se supraîncălzea frecvent și consuma foarte repede bateria, dar aceste probleme par să fi fost rezolvate cu actualele modemuri X55 și X60. Asta nu înseamnă că modul 5G este la fel de eficient ca și modul 4G, chiar și pe telefoanele noi. Problemele actuale sunt mai mult în proiectarea rețelei.

Toate companiile de telecomunicaţii au proiectat telefoanele astfel încât să se conecteze la semnale 5G mai îndepărtate, decât la semnale 4G mai apropiate, astfel încât să poată arăta acoperirea 5G. Acest lucru consumă bateria.

Dar, pe de altă parte, utilizatorii își văd bateriile consumându-se și nu simt că primesc ceva în plus pentru asta. Dacă 5G-ul existent are performanțe similare cu 4G și nu are aplicații exclusive… de ce să nu-l oprim?


Lasă un comentariu