O invenţie incredibilă: un bărbat mexican a creat panouri solare care produc energie și curăță aerul în același timp!

  •  
  •  
  •  
  •  

Imaginați-vă că aveți în casă un panou solar care, pe lângă energie electrică, vă oferă oxigen complet curat. Vi se pare imposibil? Ei bine, nu este, datorită unui tânăr inventator mexican. Biotehnologul Adan Ramirez, în vârstă de doar 23 de ani, a dezvoltat panouri solare care au fost chiar luate în considerare în momentul în care va începe colonizarea altor planete. De fapt, invenția a avut un impact atât de mare în comunitatea științifică încât a fost premiată de MIT (Massachusetts Institute of Technology / Institutul Massachusetts de Tehnologie).

Adan Ramirez Sanchez și echipa sa au reușit să dezvolte biopanouri solare inteligente din microalge și nanoparticule de carbon, care pot genera energie și oxigen curat. În plus, ele pot absorbi și dioxid de carbon. Pe scurt, aceste panouri solare combină natura tehnologiei pentru a curăța aerul, generând în același timp energie electrică. Potrivit tânărului inventator, sistemul funcționează datorită procesului natural în care plantele, anumite bacterii și alge produc energie și materie organică. Adică, fotosinteza, care se formează prin utilizarea dioxidului de carbon din atmosferă și a luminii solare.

Biopanourile triunghiulare sunt de culoare verde semi-transparentă și sunt produse de compania GreenFluidics, al cărei președinte este Sanchez. Panoul solar poate fi folosit ca luminator, perete sau fereastră, în funcţie de estetica pe care utilizatorul o doreşte. Fiecare dintre panouri măsoară câte un metru pe latură, estetic sunt destul de plăcute și sunt extrem de practice. Pur și simplu, pot fi amplasate aproape oriunde, atâta timp cât poate primi suficientă lumină solară.

GreenFluidics explică pe website-ul propriu: „Tehnologia noastră patentată, Intelligent Solar Biopanel, este singurul sistem multifuncțional din lume bazat pe microalge și nanotehnologie care vă permite să economisiți energie și oferă bunăstare și sănătate ocupanților săi”. Invenția a fost atât de succes încât, datorită acesteia, Adan Ramirez a primit premiul Inovatorul Anului în 2019 de la Massachusetts Institute of Technology.

Scopul final al lui Adan Ramirez este aceea ca tehnologia sa să ajute la colonizarea altor planete. Biopanourile solare inteligente nu vor servi doar la îmbunătățirea vieții pe Pământ, dar pot fi una dintre tehnologiile care vor ajuta omenirea atunci când vine vorba de colonizarea altor planete. Fiind complet biodegradabile și fabricate din material marin regenerabil din abundență, este o abordare total diferită a panourilor solare de astăzi, care sunt deşeuri atunci când nu mai funcționează. În plus, ele produc biomasă, care poate fi folosită ca bază pentru fabricarea altor produse secundare, cum ar fi îngrășămintele. Astfel, ele contribuie și mai mult la modelul economiei circulare. Şi mai mult decât atât, inventatorul plănuiește să instaleze senzori care pot monitoriza mediul. În acest fel, ar deveni o rețea de echipamente necesare care vor furniza date pentru a aborda o problemă globală: schimbările climatice.

Aceasta este o invenție revoluționară care nu numai că ar putea ajuta la salvarea planetei noastre, dar ar putea totodată ajuta specia noastră să devină una „multiplanetară”.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner