Experimentul uluitor care arată că bateriile din fibre de cânepă sunt de câteva ori mai bune decât bateriile obişnuite de litiu

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: captura videoclip YouTube + prelucrare proprie

Cânepa este o cultură incredibil de versatilă. Nu numai că poate fi utilizată în industria textilă, alimentară şi hârtiei, dar o cercetare din 2016 sugerează că bateriile de cânepă sunt chiar mai puternice decât cele de litiu.

Experimentul a fost realizat de Robert Murray Smith și a fost discutat pe canalul său popular de YouTube. Smith a observat curba volţilor şi a amperilor, atât a bateriei de cânepă, cât și a bateriei de litiu. În mod surprinzător, puterea unei baterii de cânepă era de 31, în timp ce puterea unei baterii de litiu avea o valoare de doar 4.

Smith nu pretinde că a dovedit ceva. Mai degrabă, el spune că rezultatele experimentului arată pur și simplu că performanța bateriei de cânepă este „semnificativ mai bună” decât bateria de litiu. Urmăriți videoclipul YouTube AICI.

În stânga imaginii de mai jos, puteţi observa bateria de cânepă, iar în dreapta bateria de litiu:

Imagine: captura videoclip YouTube

Bateriile de cânepă şi de litiu au fost conectate la un circuit, la momente diferite, fiind monitorizate trei curbe: curba amperilor, curba volţilor şi curba volţilor prin amperi, la fiecare secundă, timp de o jumătate de oră. Experimentul a fost condus în aceleaşi condiţii.

blank
Imagine: captura videoclip YouTube

Când a fost observată curba volţi – amperi pentru ambele baterii, s-a observat că puterea bateriei de cânepă avea valoarea de 31, pe când cea de litiu – de doar 4.

blank
Imagine: captura videoclip YouTube

Această descoperire nu este una nouă. În 2014, cercetătorii din SUA au descoperit că fibrele uzate din culturile de cânepă pot fi transformate în super condensatoare „ultrarapide”, care sunt „mai bune decât grafenul” (vedeţi articolul publicat de BBC în 2014). Pentru cei care nu știu, grafenul este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut. Dar, cânepa costă o mie de ori mai puţin decât grafenul…


  •  
  •  
  •  
  •