Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

„Praful inteligent” vine peste noi şi ne va schimba vieţile într-un mod dramatic

  •  
  •  
  •  
  •  

Tehnologia „prafului inteligent” („smart dust”) e pe vine și, atunci când o va face pe deplin, va schimba lumea așa cum o știm. Gândiți-vă la dispozitive wireless de dimensiunea unui grăunte de nisip, dar în care găsim camere, senzori și alte forme de comunicare capabile să transmită date. Acesta este viitorul tehnologiei.

De fapt, tehnologia există deja proiectată şi poartă numele de MEMS (sisteme microelectromecanice). Şi, în funcție de perspectivele pe care oamenii le au asupra tehnologiei viitorului, MEMS va aduce entuziasm sau teamă. „Praful inteligent” va avea multe aplicații practice în viitor datorită cantității mari de informații pe care le poate colecta și procesa. El va avea un impact asupra numeroaselor aspecte ale vieții, dar şi în procesele de fabricaţie.

MEMS-urile sunt capabile să detecteze aproape orice, de la vibrații, la lumină sau temperatură. Deși sunt mai mici decât un singur grăunte de nisip, ele au o cantitate enormă de energie. Tehnologia se bazează pe o sursă de alimentare autonomă, o tehnologie de comunicații fără fir şi o putere de procesare, toate ambalate într-o diametru de cel mult câțiva milimetri. La fel ca și particulele de praf, MEMS-urile rămân suspendate în mediul înconjurător. MEMS-urile colectează cantități mari de date, care sunt stocate în memoria sa şi apoi sunt procesate. MEMS-urile transmit ulterior datele procesate către alte MEMS-uri sau către un cloud.

De exemplu, MEMS-urile pot fi utilizate pentru a monitoriza culturile agricole pe o scară largă, pentru a determina dacă culturile au nevoie de apă, fertilizare sau de lucrări de combatere a dăunătorilor. Sau, tehnologia ar putea fi utilizată în securitatea monitorizării produselor, urmărind bunurile, de la procesul de fabricație până la transport și distribuţie.

De asemenea, tehnologia ar putea fi aplicată în medicină, putând fi folosită în diagnosticare, fără a mai fi nevoie de investigaţii suplimentare clasice. De exemplu, ar putea să existe chiar și un „praf neural” care ar putea fi implantat în creierul ființelor umane pentru a oferi medicilor feedback despre activitatea din creier.

Îngrijorări privind utilizarea la scară largă a prafului inteligent

În ciuda faptului că „praful inteligent” ar fi un pas uriaș în multe industrii și moduri de viață, există unele preocupări cu privire la adoptarea pe scară largă a tehnologiei. De exemplu, vor fi probleme privind accesul în viaţa privată a oamenilor. Deoarece MEMS-urile sunt atât de mici, tehnologia este foarte dificil de detectat. Dacă tehnologia cade în mâini greșite, ar putea fi un lucru devastator pentru oameni.

Apoi, controlul asupra MEMS-urilor ar fi extrem de dificil. Deoarece „praful inteligent” este atât de mic, putându-se ajunge la miliarde de unităţi desfășurate într-o anumită regiune, ar fi dificil de controlat sau de recuperat toate aceste unităţi. Şi, nu trebuie uitat că preţul implementării „prafului inteligent” ar fi astronomic, ca şi altă formă de tehnologie implementată pentru prima oară.

Oricum, trebuie să ştiţi următorul lucru: deşi pare acum SF, această tehnologie este în lucru încă din 1992, de către mari corporații, ca IBM, General Electric sau Cisco Systems. Întrebarea care se pune e dacă această tehnologie nu a fost deja scoasă pe piaţă în secret, iar noi suntem controlaţi şi manipulaţi de aceste minuscule boabe inteligente…

 


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal