Incredibilul laser de la Măgurele, având 10% din puterea Soarelui, se asemănă cu super-laserul Stelei Morţii din serialul SF „Star Wars”? Poate evapora pur şi simplu materia…


Oamenii de știință din România au construit cel mai puternic laser din lume, cu o putere de peste 10 petawați. Dispozitivul incredibil de puternic, care a fost construit ca parte a Proiectului European al Infrastructurii pentru Lumină Extremă (ELI), este capabil să scoată o zecime din puterea Soarelui – echivalentul a 10 milioane de miliarde de wați – și este cel mai puternic laser, cu puterea cea mai concentrată pe care omenirea a construit-o vreodată.

Finanțată de Comisia Europeană, laserul se află într-o clădire special construită, denumită Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară (ELI-NP), fiind situat la Măgurele, lângă Bucureşti.

Laserul este atât de puternic încât este capabil să vaporizeze pur şi simplu materia; totuşi, oamenii de ştiinţă nu intenţionează să valorifice tehnologia pentru a fi folosită în construcţia de arme. Obiectivul principal al laserului va fi acela de a ajuta cercetarea științifică în diverse domenii, inclusiv medicină, radioactivitate și fizica particulelor.

În mod incredibil, oamenii de ştiinţă speră să facă laserul mai puternic prin combinarea a două fascicule de 10PW împreună, pentru a oferi intensităţi concentrate ale laserului de până la 10^23 waţi pe centimetru patrat, la o lungime de undă de 820 nanometri si o lungime de impuls de 25 femtosecunde. Există chiar planuri de a construi un laser mai puternic într-o altă locație în viitor.

Ciudat, dar laserul de la Măgurele seamănă cu super-laserul de pe „Star Death” („Steaua Morţii”) din serialul SF „Star Wars”. Acesta era alimentat de opt cristale, având o putere incredibilă, fiind capabil să distrugă o întreagă planetă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO