O armă distrugătoare cu laser a fost prezentată de Marina Americană. De ce a fost ea dezvăluită publicului?


Imagine: videoclipul YouTube al Marinei Americane

O navă de război a Marinei SUA a testat cu succes o nouă armă laser de mare energie care poate distruge aeronavele civile sau militare. Imaginile și videoclipurile furnizate de Marina SUA arată cum nava USS Portland dezactivează cu succes o aeronavă fără pilot cu ajutorul unei arme cu laser.

Într-un comunicat al Marinei Americane se spune că nava de transport USS Portland a executat „prima implementare la nivel de sistem a unui laser de înaltă energie” pentru a dezactiva o dronă aerienă. Imaginile arată laserul ce pleacă de pe puntea navei de război şi pare să distrugă drona.

Marina Americană nu a oferit o locație specifică pentru testul militar al sistemului de arme cu laser, spunând doar că experimentul a avut loc în Oceanul Pacific, pe 16 mai 2020. Puterea armei nu a fost dezvăluită, însă un raport din 2018 al Institutului Internațional de Studii Strategice preciza faptul că laserul ar trebui să fie unul de 150 de kilowaţi.

„Prin efectuarea de teste marine avansate împotriva dronelor și micilor aeronave, vom obține informații valoroase cu privire la capacitățile acestei arme cu laser împotriva potențialelor amenințări”, a declarat Karrey Sanders, comandantul navei militare. „Cu această nouă armă avansată, redefinim războiul pe mare.”

Marina Americană spune că laserele, pe care le numește arme cu energie direcționată, pot fi eficiente împotriva dronelor sau a ambarcaţiunilor mici militare.

Sursa: videoclipul YouTube al Marinei Americane

P.S. Ce nu înţeleg eu este următorul lucru: armele militare de înaltă tehnologie ale Pentagonului sunt ţinute secret faţă de public. Să nu uităm că „avionul invizibil” Stealth F-117 Nighthawk a devenit operaţional în 1981, dar existenţa sa n-a fost recunoscută publicului decât 7 ani mai târziu. De ce s-au grăbit militarii americani să dezvăluie această armă cu laser distrugătoare?