Cercetătorii din Dubai au dezvoltat un sistem de “prezicere a infracţiunilor”, ca în filmul SF “Minority Report” din anul 2002?

1136

Cred că mulţi dintre voi au auzit şi au văzut filmul din 2002 “Minority Report” (“Raport special”) al lui Steven Spielberg, în care rolul principal îl joacă actorul Tom Cruise, ofiţer de poliţie în Divizia Pre-crimă. Acțiunea se desfășoară în Washington, D.C. în anul 2054, unde un departament special al poliției numit “pre-crimă” arestează criminali pe baza profeției oferită de trei clarvăzători denumiți “pre-cogi”. Pre-cogii relatează doar data și timpul crimei, numele criminalului și cel al victimei. Toate celelalte date ale crimei, mai ales locația, pot fi stabilite numai după indiciile date de diversele imagini transmise în apropierea momentului întâmplării crimei.

Ei bine, nu suntem în anul 2054, ci în 2021, şi, conform cotidianului Gulf Today, mai mulţi studenţi ai Facultății de Inginerie din cadrul Universității Canadiene din Dubai au dezvoltat un sistem de detectare, prezicere și prevenire a activităților infracționale. Sistemul se bazează pe algoritmi puternici de inteligență artificială, care sunt folosiți pentru a alerta autoritățile prin intermediul camerelor de luat vederi computerizate, atunci când are loc o infracțiune sau aceasta este pe cale să se producă.

Sistemul, cunoscut sub numele de (Track 3), își propune să pună la dispoziția autorităților de aplicare a legii, tehnologie care să-i ajute să oprească activități infracționale înainte ca acestea să devină realitate. Unul din autorii sistemului a spus: “Noi folosim analiza automatizată a imaginilor pentru a detecta în timp real expresiile faciale și limbajul trupului, care pot indica faptul că o crimă este pe cale să fie comisă sau deja a fost comisă. Atunci când este detectat un comportament suspect, se declanșează o alarmă pentru a alerta autoritățile responsabile cu securitatea”.