Cercetătorii au realizat un ochi artificial incredibil, care ar putea depăşi ochiul uman! Wow, ce realizare…


Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Honk Kong au dezvoltat un ochi artificial electrochimic, numit EC-Eye, care seamănă îndeaproape cu dimensiunea și structura globului ocular, având capacități similare. EC-Eye ar putea într-o zi să ofere vedere roboților umanoizi sau să funcționeze ca un ochi bionic pentru cei care suferă de deficiență vizuală. Cercetătorii și-au publicat descoperirile în revista „Nature” pe 20 mai 2020.

EC-Eye a fost creat cu un înveliş de tungsten şi aluminiu şi funcționează ca o carcasă rotundă, care este umplută cu un lichid ionic. Conține un iris și o lentilă, iar în spate are o retină. Retina are o bază de oxid de aluminiu cu pori, fiecare adăpostind un fotosenzor. Există fire subțiri, flexibile în partea din spate a retinei, care sunt confecționate dintr-un metal lichid (aliaj galiu-indiu). Firele, care imită fibrele nervoase care conectează ochiul uman la creier, transmit semnale de la nanofirele de fotosenzori la circuitele externe pentru procesare.

Ochiul artificial este capabil să detecteze diferite intensități de lumină care sunt aproape de ceea ce poate vedea un ochi uman. De asemenea, poate răspunde la modificările intensității luminii mai repede decât ochiul uman (30 – 40 milisecunde  faţă de 40 – 150 de milisecunde). Totuşi, are un câmp vizual de 100 de grade, care nu este la fel de larg ca ochiul uman (de 150 de grade).

Întrucât retina artificială este formată din 460 de milioane de senzori de lumină pe centimetru pătrat, teoretic, EC-Eye ar putea avea o rezoluție mai mare decât un ochi uman. Retinele umane au în jur de 10 milioane de celule (ce detectează lumina) pe centimetru pătrat.

Teste suplimentare vor trebui efectuate pentru a determina durata de viață operațională a retinei artificiale. Pe lângă faptul că ajută oamenii să-și îmbunătățească vederea, specialiștii spun că acest dispozitiv ar putea ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unor dispozitive foto-senzitive biomimetice suplimentare, care ar putea fi utilizate într-o gamă largă de aplicații tehnologice.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nature.com