Iată ce „telefon mobil” pentru maşini a scos Ceauşescu în 1989: Radiotelefonul mobil R 8143


UPDATE! În titlul acestui articol, s-a folosit expresia „a scos Ceauşescu”, în sensul că acest echipament a fost realizat în anul 1989, când Ceauşescu încă mai conducea România. Asta nu înseamnă că el ar fi avut vreo contribuţie tehnică în realizarea lui.

Pe timpul comunismului, în 1968, a fost fondată I.E.M.I. Bucureşti (Întreprinderea de Elemente de Măsură Industriale), care se ocupa de producerea de echipamente de radiocomunicaţii, aparate electronice de măsură şi control, aparatură medicală, surse de alimentare, atelier de montaj/reparaţii vehicule, sisteme complexe de testare şi calcul. După Revoluţia din ’89, întreprinderea a intrat în decădere, pentru ca apoi să fie transformată într-un SRL şi lichidată. Astăzi, pe Şoseaua de Glucoză nr.7-9, unde îşi avea întreprinderea sediul, se află construit un ansamblu de clădiri.

Pe vremea comunismului, I.E.M.I. producea echipamente electronice şi de comunicaţii destul de avansate, aşa cum se poate observa într-o reclamă dintr-o revistă „Ştiinţă şi Tehnică” din 1989. Iată ce produse de top se fabricau atunci la I.E.M.I.:

* TIC 900 PLUS, testor şi identificator de circuite integrate digitale, destinat atelierelor de proiectare, centrelor de depanare şi secţiilor de producţie. Acest aparat este capabil să testeze, să identifice şi să înveţe orice circuit SSI-MSI şi câteva LSI-uri, realizate în tehnologiile TTL sau MOS, din familiile SN 7400, 8200, 9300, 8300, 8500HEF, 4000, fără să necesite un circuit martor.
* MICROTEST 901: este un testor funcţional dinamic portabil, destinat echipamentelor bazate pe microprocesorul INTEL 8080. Poate fi utilizat atât în producție, la testarea finală a aparatelor şi plachetelor echipate cu microprocesoare de tip INTEL 8080, cât şi în activitatea de service, pentru detectarea şi localizarea rapidă a defectelor.
* RADIOTELEFONUL PORTABIL R 8243, destinat legăturilor radio bidirecţionale între operatorul staţiei portabile şi alt radiotelefon echipat cu aceleaşi frecvenţe. Acest aparat funcţionează în gama 146-174 MHz, în simplex sau semiduplex. Puterea de transmisie: 0,5 W sau 1,5 W; sensibilitatea receptorului: 0,4W (1 1/2 e.m.f.).

Şi, un echipament SF pentru România anului 1989, un radiotelefon mobil pentru autoturisme! La fel cum vorbim azi la telefon mobil în maşină, teoretic se putea face şi pe timpul lui Ceauşescu, deşi echipamentul nu avea multitudinea de funcţii pe care le avem azi pe un smartphone. Era cam „primitiv”, ca să zic aşa…

* RADIOTELEFONUL MOBIL R 8143, are un design modern, care se asortează cu orice interior de vehicul. Având o greutate redusă, se poate monta cu uşurinţă oriunde, în interiorul vehiculului. Comenzile radiotelefonului se operează pe panoul frontal, prevăzut cu LED-uri de semnalizare. Este un aparat de mare utilitate pentru orice activitate în teren.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO