Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Iată cum arăta străbunicul GPS-ului auto în anul 1932! Putea arăta poziţia unei maşini pe hartă, în timp real

  •  
  •  
  •  
  •  

GPS-ul a devenit astăzi un instrument nelipsit autovehiculelor moderne; dar, el poate fi găsit şi separat pe telefoanele noastre inteligente, în aplicaţii ca Google Maps. GPS-ul este un sistem global de navigație prin satelit și unde radio. Sistemul GPS este o rețea de sateliți care orbitează în jurul Pământului în puncte fixe deasupra planetei, transmițând semnale tuturor receptorilor aflați la sol. Aceste semnale conțin un cod de timp și un punct de date geografice care permit utilizatorului să primească poziția exactă în care se află, viteza și ora din orice regiune de pe planetă. GPS funcționează în orice condiții meteorologice, oriunde în lume, 24 ore pe zi.

Dar, înainte de navigaţia de satelit, ce foloseau automobilele? Primul sistem GPS, „Jones Live Map”, a fost inventat de J.W. Jones, în 1909. Dispozitivul a fost primul sistem de ghidaj pentru automobiliști ce consta din mai multe discuri imprimate cu hărți care îi arăta șoferului direcția prin manevrarea unor cadrane speciale. Discurile acopereau 100 de mile de drumuri cunoscute, cartografiate de The Touring Club of America. La fiecare 100 de mile, discul trebuia schimbat. Până în 1919, sistemul inventat de Jones, acoperea peste 500 de rute din S.U.A., de la New York la Los Angeles.

Dar, cel mai apropiat sistem GPS auto de cel actual este Iter-Auto, care a fost produs de o companie italiană în 1932. Iter-Auto conținea hărți care se derulau, iar întreg aparatul era conectat la un vitezometru care păstra derularea hărții proporțional cu viteza mașinii. Aceasta pare a fi primul dispozitiv care încerca să arate poziția unei persoane (obiect) în timp real.

Iată ce spunea reclama în limba italiană a dispozitivului Iter-Auto:

„Târgul din Milano din acest an a fost martorul inteligenței italiene! Tehnicieni, amatori, sportivi – toți au recunoscut și lăudat caracterul practic și utilitatea lui „Iter-Auto”, ce funcţionează rapid și simplu la bordul maşinii tale!

Posesori de automobile, „Iter-Auto” este ghidul dvs care vă va ghida în călătoriile voastre cu o precizie impecabilă, prin intermediul unei hărți ce se desfăşoară în sincronizare perfectă cu şofatul mașinii, putând vedea cu circa 3 kilometri înainte intersecţiile, podurile, denivelările, trecerile de nivel, hotelurile etc”.

Surse: Wikipedia, gislounge.com

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal